Ula sarımsağının, aroması ve kendine has lezzeti ile Muğla’nın özgün tarımsal ürünlerinden biri olduğunu belirten İl Müdürü Barış Saylak, değerli bir gen kaynağı olan sarımsağın daha fazla alanda yetiştirilmesi için öncü olmaya çalıştıklarını söyledi. 2023 yılı Kasım ayında Ula Sarımsağının yaygınlaştırılması amacıyla bir proje başlattıklarını kaydeden Saylak, 2024 yılı mayıs ayı itibariyle başlayan hasat döneminde, dekardan ortalama bin kilogramın üzerinde ürün beklediklerini belirtti. Bilinçli üreticiler tarafından yetiştirilen yüksek kalitede Ula sarımsağının, üretim ve tanıtım çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Saylak, ürünün hem Ula hem de Muğla tarım ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti. İl Müdürü Barış Saylak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ula sarımsağı kendisine has kırmızımsı kabuk rengi, 10-12 adetten oluşan iri diş ve baş yapısı, kokusu, tadı ve aroması bakımından farklılık gösteriyor. Morfolojik olarak diğer sarımsaklardan faklı biçimde ortasında diş oluşturmayan Ula sarımsağı bu kendisine has özellikleri nedeniyle bölgede tercih edilen bir ürün. Biz Müdürlük olarak bu nadide ürünün yaygınlaştırılması, tarım ve turizme kazandırılması, ayrıca üretici gelirlerinin arttırılması amacıyla çalışmalarımızı 2023 Kasım ayında başlattık. Muğla Sanayi ve Ticaret Odası da 2022 yılında Ula Sarımsağı’na coğrafi işaret tescili için başvuruda bulundu. Süreci takip ediyoruz. Bugün tarlasında sarımsak hasadı yapan tüm Ulalı çiftçilerimize, bol bereketli bir sezon diliyoruz.”

Deniz dolmuşta Çengelköy hattı faaliyette Deniz dolmuşta Çengelköy hattı faaliyette

Tarımsal üretimi ve ticareti yapılan Ula sarımsağı, “Gökova Altın Susamı” gibi yöreye has karakteristik özellikler taşıyor. Ula ve çevresinde taze ve kuru tüketimi yapılan sarımsak, piyasada 3’erli bağ halinde ve kilosu 350-400 liradan alıcı buluyor.