Hakem Kurulunun, 2026-2027’deki memur ve memur emeklisi aylıkları zammına ilişkin toplu sözleşme kararı ResmiGazete’de yayımlandı. Hizmet kollarına yönelik tebliğ de yayımlanırken, orman yangınlarıyla mücadele eden personelin önümüzdeki dönem alacağı ilave ödemeler belli oldu. Kamu görevlilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine kamu işveren heyeti tarafından kurula başvurulmuştu. Kurulun aldığı karara göre, memur maaşları ile memur emeklilerinin aylıklarına 2026’nın ilk 6 ayında yüzde 11, ikinci 6 ayında yüzde 7, 2027’nin ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında yüzde 4 zam yapılacak.
Bu dönemlerde oluşacak enflasyon farkı, memur ve memur emeklilerine yansıtılacak. Memur ve emeklilerin taban aylıklarına 2026’nın ilk 6 ayı için bin lira ilave ücret ödenecek. Yabancı dil tazminatlarına esas gösterge rakamları, 100 gösterge rakamı ilave edilerek uygulanacak. Koruma görevlisi personelden, resmi ve dini bayramlarda çalışanlara, fiilen çalıştıkları her gün için fazla çalışma saat ücretinin 3 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenecek.
Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2026 ve 2027 Yıllarını Kapsayan 8. Dönem Toplu Sözleşmesi’ne ilişkin tebliği de ResmiGazete’de yayımlandı. Buna göre, orman yangınları ile bilfiil mücadele eden Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı personeline, koruyucu giyim ve donanım malzemesi döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere ayni olarak verilecek. Orman yangınlarına kullanılan hava vasıtalarında görev yapanlara her uçuş günü için 1000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda tazminat ödenecek. Yangın sahalarında orman yangınlarına doğrudan bilfiil müdahale edenlere, şubat ayı başından kasım ayı sonuna kadar aylık 2500 gösterge rakamını geçmemek ve döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere, bu kapsamda fiilen görev yaptıkları her gün için 250 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ilave ödeme yapılacak.
Memuriyet yaptığı yerde ilköğretim ve ortaöğretim okulu bulunmayan ve bu nedenle başka yerde eğitim görmek durumunda kalan din hizmetleri sınıfındaki personelin çocuklarına devlet yurtlarında öncelik sağlanacak. Yaşlı, ağır engelli ve çocuklara hizmet veren yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında, kadın konuk evlerinde, şiddet önleme ve izleme merkezlerinde, çocuk evi koordinasyon ve sosyal hizmet merkezlerindeki şiddetle mücadele irtibat noktalarında görev yapan memur ve sözleşmeli personelin ek ödeme oranına 25 puan ilave edilecek. İtfaiye amiri, çavuşu ve itfaiye eri ile zabıta amiri, zabıta komiseri ve zabıta memurlarının tazminat oranlarına 20 puan ilave edilecek.
Gece saatlerinde nöbet tutan personele “gece tazminatı” verilecek. 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan hemşire, ebe, ATT ve paramediklerin taban ödeme oranlarına ilave edilen puanın artırılacak. Doğum yapan sağlık memurlarının, süt izinleri bittikten sonra gece nöbetine girebilmeleri sözleşmeli personeli de kapsayacak. Uzman hemşire ve uzman ebelerin dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 7 puan ilave edilecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda görev yapan sözleşmeli personel de nöbet ücretinden yararlanabilecek.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, dün yaptığı açıklamada, toplu sözleşme görüşmelerinde oransal zam, taban aylık artışı, refah payı, ilave 1 derece, ailenin güçlendirilmesi, gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesi taleplerinin karşılanmadığını bildirdi. Yalçın, uzlaşmazlığı götürmeme kararı aldıkları Hakem Kurulu’na üye vermeleri için de şu açıklamalarda bulundu: “Uzlaşmazlık tutanağına aldığımız 58 maddelik kazanımı korumanın tek yolunun, hakeme üye göndermek olduğunu gördük ve bu yönde karar aldık. Yasanın eksikliği nedeniyle uzlaşılan maddeler karara dönüşmüyor. Mecburen hakeme gitmek durumunda kalınıyor. Toplu sözleşme süreci bitmiş olsa bile mücadelemiz bitmeyecek. Bu sendika yasasıyla devam etmek artık mümkün değil. Köklü değişikliklerin yapılması artık bir zarurettir”.