YAŞLI YAKINLARI ‘NAKİL KARARINA’ TEPKİLİ

YAŞLI YAKINLARI ‘NAKİL KARARINA’ TEPKİLİ

NEVAL ARSLAN// Abide H. Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Türkiye bina deprem yönetmenliğine göre yapılan test sonucunda güçlendirme ihtiyacı çıktı. Yaşlılar açısından risk oluşturan hizmet binasında bakım, onarım, yıkım vb. çalışmalarının yapılması durumuna ilişkin yakınlarına müdürlük tarafından yazı gönderildi.

A+A-

Abide H. Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Türkiye bina deprem yönetmenliğine göre yapılan test sonucunda güçlendirme ihtiyacı çıktı. Yaşlılar açısından risk oluşturan hizmet binasında bakım, onarım, yıkım vb. çalışmalarının yapılması durumuna ilişkin yakınlarına müdürlük tarafından yazı gönderildi. İl dışına sevklerin yapılacağı bilgisi verildiği yazıya tepki gösteren yaşlı yakınları, “Biz yaşlılarımızın Muğla’dan gitmelerini istemiyoruz. Eğer ki yaşlılarımız Muğla’dan dağıtılırsa hepsini kaybederiz. Hastalıklarından dolayı mekân değişikliği çok sakıncalı. Bu çok büyük büyük bir risk” dedi.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde hizmet veren Abide H. Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Türkiye bina deprem yönetmenliğine göre yapılan test sonucunda güçlendirme ihtiyacı çıktı.

Konuya ilişkin bilgilendirme ve talepler Abide H. Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü’nce yaşlı yakınları yazılı olarak bildirildi.

Bir yaşlı yakınına gönderilen bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:

“İlimiz Menteşe İlçesi Orhaniye mahallesi 14 Nolu sokak no:24 ikamet adresinde bulunan kuruluşumuz Muğla Belediyesi Abide Hasan Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ana hizmet binası 15.05.1997 tarihinde Bakanlığımıza bağlı huzurevi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Türkiye bina deprem yönetmenliğine göre yapılan test sonucu binanın güçlendirme ihtiyacı çıkması ilimiz deprem bölgesi içerisinde bulunması ve söz konusu binanın 25 yıldır hizmet vermesi nedeniyle ihtiyaca cevap veremeyecek duruma gelmesi nedenleriyle yaşlılarımız açısından risk oluşturmaktadır. Bu bağlamda kuruluşumuz hizmet binasının bakım, onarım, yıkım vb. ihtiyacı doğduğunda İl Müdürlüğümüz ile Başkanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz arasında remi yazışma süreci devam etmektedir. Bu süreçte … bakım ve sorumluluğunu kendiniz veya yakınlarınız üstlenerek Kuruluşumuz ayrılış işlemlerini başlatmanız, bunun mümkün olmaması durumunda Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetlerine bağlı ilimiz dışında bulunan yaşlının durumuna uygun herhangi bir huzur evine nakli sağlanacaktır. Söz konusu süreç ile ilgili yaşlının diğer yakın ve akrabalarına bilgi vererek … ile ilgili durumu hakkında Müdürlüğümüzle 02522126819 nolu telefon numarasından iletişime geçmeniz gerekmektedir. Kuruluşumuzla iletişime geçmemeniz durumunda yaşlının il dışı nakil işlemine onay vermiş sayılacaksınız. Bilgilerinize rica ederim.”

Müdürlük tarafından yapılan bilgilendirmede alınan karara tepki gösteren yaşlı yakınları sesini duyurmak için bakanlık ve CİMER’e yazı yazdı. Muğla Valiliği’ne de konuyu ileten yaşlı yakınlarına olumluya da olumsuz dönüş yapılmadı.

“MUĞLA’DA TEK REHABİLİTASYON HİZMETİ BULUNAN HUZUREVİ BURASI”

Yakınlarının il dışına gönderilmesini istemeyen vatandaşlar bu durumun hasta vefatına bile sebep olabileceğini belirtti.

Gazetemize konuşan huzurevi sakinlerinin yakınları şu ifadelere yer verdi:

“Yazıda binanın deprem yönünden sıkıntılı olduğu bunla ilgili bir ön rapor gibi bir şeyin geldiği belirtilmiş ama yazının içerisinde bu rapora ilişkin hiçbir şey yoktu.  Yazı da yaşlılarınızı ya alın ya da biz yaşlılarınızı çevre illere nakil yapacağız denildi. Yani bu da demek oluyor ki, neresi belli olmayan yerlere nakil yapılacak. Şimdi şöyle bir durum var, 60’a yakın yaşlı burada Rehabilitasyon hizmeti alıyor. Muğla’da tek rehabilitasyon hizmeti bulunan huzurevi burası. Biz buradaki ekipten çok memnunuz. Eğitimli ve hepsi aile gibi yaklaşıyor. Yaşlılarımızın çoğu Alzheimer hastası. Bırakın binanın değişmesini, yatağı değiştiğinde bile çok büyük sıkıntılar oluşabilecek. Burada kalanların çoğu Muğla’da doğmuş, büyümüş, buranın toprağına alışmış insanlar.”

“KOCA MUĞLA’DA YAŞLILARIMIZA SAHİP ÇIKAMADILAR”

Yetkililerin Muğla merkezde başka bir bina bulamadıklarını iddia ettiklerini dile getiren yaşlı yakınları, “Burası bir devlet kurumu. Şu anda bir devlet kurumunun kapatılacak, yaşlılar çevre illere dağıtılacak. Biz yakınları nasıl gideceğiz? Nasıl ziyaret edeceğiz? İhtiyaçlarını nasıl karşılayacağız? Yaşlılar nakil olacak, başka çözüm yok diyorlar. Koca Muğla’da, yaşlılarımıza sahip çıkamadılar” diye konuştu.

“SESİMİZİ DUYURAMIYORUZ”

Çoğu yere başvurduklarını belirten yaşlı yakınları, “Bizler de bina seçeneği sunduk ama hep olmaz cevabı aldık ya da ödenek sıkıntı önümüze sürüldü. Sesimizi duyuramıyoruz. Bakanlığı aradık, CİMER’e şikâyet dilekçesi yazdık, Valiliğe de ilettik ama çok detaylı bilgi alamadık ve bakanlık tarafından da dönüş yapılmadı. Anladığımız kadarıyla bakanlığın bununla ilgili bir ödenek çalışması yok. Kağıtlar hastaların nakil olmasıyla ilgili. Bir karara bağlanamadığına ilişkin nakil olacağı netleşti ve bizlere yazı gönderildi ve imza alındı. Bu süreci hep kulaktan dolma ile sürdürdük bizlere hiçbir şekilde nakil yazısından önce hiçbir bilgi verilmedi. Kurban Bayramı’ndan önceki hafta tüm ailelere yazı geldi. Direk ya alın ya da biz farklı illere sevk edeceğiz. Zaten bakabilecek olan annesini, babasını verir mi oraya? Kimsesiz olanlar da var, hasta yakınları olanlarda var. Her hafta gidiyoruz, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Muğla’dan giderlerse nasıl görüşeceğiz, hepimiz çalışan insanlarız” dedi.

“YAŞLILARIMIZ HASTA, GİDERLERSE KAYBEDERİZ”

Biz yaşlılarımızın Muğla’dan gitmelerini istemiyoruz. Eğer ki yaşlılarımız Muğla’dan dağıtılırsa hepsini kaybederiz. Hastalıklarından dolayı mekân değişikliği çok sakıncalı. Çok büyük büyük bir risk” diyen yaşlı yakınları: “Yaklaşık 10 yaşlının Fethiye’ye gönderileceği söyleniyor ama Fethiye’deki huzur evinde çalışanların rehabilitasyon eğitimi yok. Hastanın altını almayan bir ekip orası. Ayaktan hizmet veren bir kurum. Yaşlılar hiçbir şekilde düşünülmüyor. Bunlar bir araç değil ki, Aydın’a gönderelim orada hizmet versin. Çok zor durumdayız” diye konuştu.

Yakını ile ilgili konuşan bir vatandaş ise, “Mesela benim hastam Alzheimer hastası ve her hastanın ayrı bir bakım şekli var. Bunu buradaki bütün ekip bilir ve takip eder. Yaşlılarımız gittiği yerde sıkıntı yaşayacak. Belki de bu sıkıntılar doğrultusunda sağlıkları riske atılacak. Gelen iki dilekçede de ‘Haberiniz olsun nakil edeceğiz’ deniliyor tamam ama nereye nakil edilecek, nasıl olacak bir bilgi yok” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 925 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.