Tarım

“Yatağan Karpuzu” üretildi

2020 yılında 2 dönüm üstü kapalı olarak hazırladıkları tarlaya yine ektikleri Vali Hanım Çileğinin yanında, Dalaman karpuzuna kardeş olacak, ata tohumu ve Ziraat Ofisinden temin edilen tohumlar ile ektikleri Yatağan Karpuzunu bölgede ilk defa ekerek üretmeye başladı.TARLADAN SATARAK GELİR ELDE ETİLERBencik Mahallesinde 2 dönüm alana ekimi yapılan Vali Hanım çileği ile üretmeye başlayan Selçuk ailesi, birlikte çileğin bakımı ve toplamasını yaparak...

2020 yılında 2 dönüm üstü kapalı olarak hazırladıkları tarlaya yine ektikleri Vali Hanım Çileğinin yanında, Dalaman karpuzuna kardeş olacak, ata tohumu ve Ziraat Ofisinden temin edilen tohumlar ile ektikleri Yatağan Karpuzunu bölgede ilk defa ekerek üretmeye başladı.

TARLADAN SATARAK GELİR ELDE ETİLER

Bencik Mahallesinde 2 dönüm alana ekimi yapılan Vali Hanım çileği ile üretmeye başlayan Selçuk ailesi, birlikte çileğin bakımı ve toplamasını yaparak Milas ve Yatağan pazarları ile birlikte alıcı kişilere tarlalarında satarak gelir elde etmeye başladı.

Çilek üretimi zahmetli bir iş olmasına rağmen, bir kadın üreticinin yapabileceği en güzel işlerden biri olduğunu belirten Selçuk ailesi, tarlalarının hemen yakınındaki 2 dönüm alana üstü kapalı olarak yeni çilek ekimi daha gerçekleştirdi.

Üretici Niğda Selçuk ve kayınvalidesi Cemile Selçuk,  denem e amaçlı ektikleri karpuzu ikinci yılda da ekimine devam ettiklerini ve adını da  ”Yatağan Karpuzu” koyduklarını söyledi.

Yatağan Karpuzunun hem tadı hem de rengi ile Dalaman Karpuzuna kardeş hatta rakip olabilecek karpuz olduğunu, Muğlalıların bu tadı çok seveceklerini kaydettiler.

Anne kız gibi üretim yaptıklarını dile getiren kayınvalide Cemile Selçuk, “Yıllarca çiftçilikle uğraştım. Kadınların Çiftçilik yapması zordur. 2018 yılında Muğla Valisi Sayın Esengül Civelek tarafından başlatılan Vali Hanım Çileği Projesi ile oğlum Yıldıray Selçuk’un girişimi ile çilekleri tarlamıza ektik. Oğlum kendi işinde çalıştığı için gelinim ile beraber severek tarlada çalışmaya başladık. Çilek yetiştirmek zor gibi görünse de bir kadın çiftçinin zorlanmadan yapabileceği bir iş. Çileğin yanında yeni ürün olarak Yatağan Karpuzunu da yetiştirmeyi başardık. Üretmek çok güzel bir duygu” diye konuştu.

“YATAĞAN KARPUZU ARANACAK”

Üretici Gelin Niğda Selçuk ise ev kadını iken Vali Hanım Projesi ile ekimini yaptığı çilekler kadınlara yeni bir gelir kapısı olduğunu belirtti.

Gelin Selçuk, “Kayınvalidem ile çilek tarlasında sabahtan akşama kadar severek çalışıyoruz. Bana göre bir kadının çilek yetiştirmesi en güzel uğraş. Ama Üreticilerin imkanlarına göre kendilerini sürekli geliştirmeleri gerektiğine inanıyorum. Yatağan Karpuzunu çileğin yanında yetiştirmek bizi gerçekten mutlu etti. Üretirken aynı zamanda çevredeki insanlara iş kapısı da açmış oluyorsunuz. Yatağan Karpuzu bugün yeni ama tüketicilerden aldığımız geri dönüşler bizi çok mutlu etti. Rengi ve tadıyla Dalaman Karpuzunun yanında artık Yatağan Karpuzu da aranacak. Yatağan da ilk olarak karpuzu ürettik. Yakın zamanda Yatağanlı üreticiler bölge de karpuz üretmeye başlayarak kendilerine yeni bir gelir kapısı açacaklar” dedi.

“Girişimcilikte kendilerini yenileyen annem ve eşime teşekkür ediyorum” diyen Yıldıray Selçuk yaptıkları çilek üretiminden sonra karpuz yetiştirilmesi ve sonucunun iyi olması bizleri mutlu etti.  Annem ve Eşimin tarlada birçok kimseye örnek olacak gayretli çalışmaları da bizleri yeni ürünler arayışına itti. Her zaman destekçiyim” şeklinde konuştu.

İlçe Tarım Müdürlüğü olarak Cemile Selçuk ve Niğda Selçuk’a çilek ekiminden önce ve sonrasında her türlü desteğin verildiği, önümüzdeki zamanlarda da karpuz üretiminde destek verileceği kaydedildi.