YÖNETMELİĞE TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

YÖNETMELİĞE TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanan, zeytinlik alanlarının madencilik faaliyeti olarak kullanabilme yönetmeliğine tepkiler çığ gibi büyüyor.Bu kapsamda, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Muğla Şubesi başta olmak üzere, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Muğla Tabip Odası ve Yatağan Yeşil Yaşam Derneği tarafından Sınırsızlık Meydanı’nda konuya ilişkin açıklama yapıldı.Topluluk adına...

A+A-

1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanan, zeytinlik alanlarının madencilik faaliyeti olarak kullanabilme yönetmeliğine tepkiler çığ gibi büyüyor.

Bu kapsamda, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Muğla Şubesi başta olmak üzere, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Muğla Tabip Odası ve Yatağan Yeşil Yaşam Derneği tarafından Sınırsızlık Meydanı’nda konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Topluluk adına açıklama yapan Görkem Acar, yapılan değişikliğin ülke çapındaki zeytinliklerin ölüm fermanı olduğunu belirtti. Acar, “Bu yasadışı düzenleme ile yakın zamanda keşif yapılacak olan Muğla'mızın Akbelen'i başta olmak üzere ülkenin farklı yerlerindeki zeytinliklerin yağmalanmasına kılıf hazırlanmaktadır” dedi.

“AÇ GÖZLÜ ŞİRKETLERİN ZEYTİNLİKLERİMİZİ YAĞMALADIĞI BİR ÜLKE İSTEMİYORUZ”

Konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten Acar, “TMMOB ve bağlı Odalar olarak açtığımız birçok davada Bakanlık tarafından verilen kamu yararı kararı; yargı tarafından, 'üstün kamu yararı doğayı ve tarım alanlarını korumaktır' gerekçesiyle bozulmuştur” dedi.Bizler madencilik göz boyaması ve kandırmacasıyla aç gözlü şirketlerin zeytinliklerimizi, ormanlarımızı, tarlalarımızı, köylerimizi yağmaladığı bir ülke istemiyoruz. Akbelen’imizden, Cerrattepe’ye Fatsa’ya, Kaz Dağları'na kadar her yerde verimli ormanlık alanlarımız, tabiat zenginliklerimiz yok edilmektedir. Bu anlayış, sadece madenciliği değil, yaşamı da sürdürülemez hale getirmektedir. Bu madencilik anlayışı; bir üretim faaliyeti değil, bir sömürü faaliyetidir. Madenleri olduğu gibi, doğayı ve halkı da sömürmektedir. TMMOB, Anayasa ve ilgili koruyucu yasalar gereği anılan bu yönetmeliğin iptali için yargıya başvuracak; yönetmelik değişikliği ile verilecek yeni izinleri de ayrıca yargıya taşıyacaktır” diye konuştu.

“MUĞLA'MIZDAN UZAKLAŞMALARI İÇİN ÇABA SARF EDECEĞİZ”

Acar, son olarak açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Zeytin ağacı mitoloji ve botanikte ölümsüz ağaç olarak geçer. Ve zeytin ağacı der ki; ben herkese aitim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım. Bizler de zeytinliklerimizi, rant için yok etmek isteyenlerin Muğla'mızdan uzaklaşmaları için çaba sarf edeceğiz. Yıllardır talan ve yandaşlara peşkeş çekilme konusunda hedef olan, gözbebeği Muğla'mızın ve Muğla'mızdaki zeytinliklerimizin; yönetmeliklerle ranta açılmasına izin vermemek için, tüm teknik bilgimizle çalışacağız ve tüm hukuki yollara başvuracağız.”

Bu haber toplam 336 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.