ZEYTİNYAĞI KALİTE YARIŞMASINDA 39 YENİ MARKA ORTAYA ÇIKTI

ZEYTİNYAĞI KALİTE YARIŞMASINDA 39 YENİ MARKA ORTAYA ÇIKTI

NEVAL ARSLAN// Muğla’dan 134 üretici, firma ve markanın katıldığı yarışmada en iyi zeytinyağı üreticileri ödüllendirildi. Ödül töreninde konuşan İl Müdürü Saylak, “2019'da ilkini yaptığımız bu yarışmaya o yıl 70 kişi katılmıştı. Bu yıl 134 başvuru var ve Milas 60 katılımcı ile yine başı çekti. 59 markanın 39'unu ise bu dört yıllık süreçte ortaya çıkarmışız” dedi.

A+A-

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Zeytinyağı Kalite Yarışması'nın ödül töreni, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Törene; Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Eriş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, AK Parti Muğla Milletvekilleri, ilçe kaymakamları, kurum müdürleri, STK temsilcileri, oda başkanları ile üreticiler katıldı.

134 üretici, firma ve markanın katıldığı yarışmada en iyi zeytinyağı üreticileri ödüllendirildi.

Programın açılışında Zeytindostu Derneği Başkanı Atilla Totoş, "Muğla'daki yağlar dünyada çok az insana nasip olan yağlardır. Dalından sofraya zeytinyağının kusursuz bir şekilde gelmesi için daha çok çalışacağız" diyerek yarışmaya katılan zeytinyağlarının sıralamasını hangi koşullara bağlı yapıldığını anlattı.

Doç Dr. İbrahim Kıvrak tarafından ise, geçmiş üç yıla göre bu yıl karşılaştırıldığında, Muğla'daki zeytinyağlarının kalite açısından büyük yol katettiği belirtildi.

TOPRAK TAHLİL LABORATUVARI AÇILIYOR

Törende konuşmasına zeytinyağı içerek başlayan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak yaptığı konuşmada, Ağustos Ayında Menteşe Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü içinde toprak tahlil laboratuvarının açılacağının müjdesini verdi.

Saylak, "2019'da ilkini yaptığımız bu yarışmaya o yıl 70 kişi katılmıştı. Bu yıl 134 başvuru var ve Milas 60 katılımcı ile yine başı çekti. Diğer ilçelerden de daha çok katılım bekliyoruz. Bu rakam 200'e çıkmalı. Son yıllarda talihsizlikler yaşadık. Pandemi, orman yangınları, sel baskınları, Rusya Ukrayna savaşı hepimizi sarstı. Bu süreçte çok çalıştık. Bu yarışmayı uluslararası platforma açmak için ön hazırlıklarımıza başladık. Fakat büyük bir deprem yaşadık. Çalışmalarımız sekteye uğradı. Ülkenin 7'de 1'i adeta yerle yeksan oldu. Yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.

4 YILDA 39 MARKA

59 markanın 39'unu bu 4 yıllık süreçte ortaya çıkardıklarını belirten İl Müdürü Saylak, “Onları cesaretleri için kutluyorum. 12 adet organik ürünümüz var. Ortak akıl bir araya gelince bu işlerde başarı gerçekleşiyor. Odalarda değil, sahada üreticilerimizle kol kola çalışıyoruz. Zeytin ağacı, bu toprakların kadim meyve ağacıdır. Muğla markalarının sayısını artırmak, Muğla zeytinyağının dünyada aranan bir ihraç ürünü haline getirmek hayalimizdir. Muğla'nın gelecek nesillerine borcumuz var. Kürel iklim felaketinin tam ortasındayız. Havaların değişkenliğinin farkındasınız. Eski yöntemlerle üretim yapmak son dderece zor. Bu zor süreçten kol kola, omuz omuza, bilimsel yöntemlerle kalkarız" söylemlerinde bulundu.

OTGÖZ: “BU YIL BAŞVURULARIN 12’Sİ ORGANİK, 25’İ İYİ TARIM UYGULAMASI YAPAN YAĞLARIMIZDANDIR”

Konuşmasına Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri ile başlamak istediğini ifade eden AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, “Köylü milletin efendisidir. Evet, çok doğru bir söz. Özellikle de geçtiğimiz yıllarda yaşanan pandemi sürecinde,  köylümüzün, çiftçimizin, üreticimizin ve tarımsal ürünlerin değerini daha da iyi anladık. Üretici kardeşlerim iyi ki varsınız. Sağ olun var olun” dedi.

Milletvekili Otgöz ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Muğla’mızın yüzde 55’i kırsalda, yüzde 45’i kentlerde yaşamaktadır.  Eşsiz doğası ve iklimi ile önemli bir turizm kenti olan Muğla İli gerek kırsal nüfusu gerekse de ekolojik avantajları sebebi ile aynı zamanda önemli bir tarım kentidir. 2019 Yılında ‘Zeytinin Zeytinyağına Kaliteli ve Kayıpsız Yolcuğu Projesinin’ en önemli çıktısı olan Zeytinyağı Kalite Yarışmasının ilki düzenlenmiştir. Büyük ilgi gören yarışmamız, 86 adet yağın başvurusu ile başlamış olup 2. yılında pandemiye rağmen 79, 3. Yılında ise 132 adet zeytinyağı değerlendirmeye alınmıştır. Bu yüksek katılım Zeytinyağı Kalite Yarışmasının geleneksel hale geldiğini gözler önüne sermiş ve bu yıl 4. ‘sünü düzenlediğimiz yarışmamızda katılım 134’e yükselmiştir. 10 İlçemizden Zeytinyağı üreticilerinin ve firmalarının başvuru yaptığı 4. Zeytinyağı Kalite Yarışmasına en çok Milas ilçemizden katılım gerçekleşmiştir. Bu yıl başvuruların 12’si Organik, 25’i iyi Tarım uygulaması yapan yağlarımızdandır. Yarışmamıza başvuru yapan 59 adet markalaşmış zeytinyağı bulunmaktadır. Başvuruda bulunan zeytinyağlarının 39 adedi ise 2019-2022 yılları arasında marka sahibi olmuş yağlarımızdır. İlimizde zeytinyağlarının markalaşması son 4 yılda önemli bir artış göstermiştir.”

MUĞLA’NIN ZEYTİN ALANI 995 BİN 441 DEKAR

Zeytinciliğine bakıldığında 2022 yılı verilerine göre Muğla’da 15 milyon 974 bin 96 adet zeytin ağacının bulunduğunu belirten Otgöz, “Türkiye genelinde ise 194 milyon 519 bin 141 adet zeytin ağacı vardır. Alan olarak baktığımızda ise toplam zeytin alanımız olan yaklaşık 9 milyon da, bu alanın ise 995 bin 441 dekarı Muğla İli sınırları içerisindedir. Ülkemizde üretilen yaklaşık 391 bin ton yağın yaklaşık 47 bin tonu Muğla’da üretilmektedir. Zeytin ve Zeytinyağı üretimimiz ise toplam 245 bin 119 bin tondur” dedi.

MİLLETVEKİLİ OTGÖZ TARIM ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU ÜYESİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeliğini istediğini söyleyen Otgöz, “Komisyona gittim. Hafta içinde de geçici başkanlığını yaptım ve ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Komisyon olarak, Muğla’mızın ve ülkemizin tarımı için projeler geliştireceğiz. Çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Muğla’mıza yapılan yatırımlarda bize güven ve destekleri için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Tarım ve Orman Bakanlarımıza en kalbi şükranlarımızı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

TİCARET BORSASI VE MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ BİRLİĞİ

Törende söz alan Muğla Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Hurşit Öztürk ise, “Elimizden gelen bütün destekleri kurumumuz adına her daim vermeye hazırız. Dolayısıyla Muğla Ticaret Borsası olarak, zeytinyağı yarışmasında özellikle duyusal analiz laboratuvarlarımızın işlediğini ve hocalarımızın bunu üniversitemiz ile Muğla Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle yapıldığı öte yandan orada sınıflandırılmaların da yapıldığını belirtmek isterim. Ayrıca bu günlerde zeytinyağlarımızın kimyasal analiz laboratuvarının çalışmalarında hazırlıklarını büyük bir gayretle gösteriyoruz. Ticaret Borsası ve Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, inşallah en kısa zamanda kimyasal, duyusal analizinin yapılıp, toplumumuza, üreticimize katkı sağlaması için canla, başla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından program, ödül töreni ile sona erdi.

Bu haber toplam 266 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.