ZİRVE DAĞCILIK MUĞLA SPORCULARI ERCİYES DAĞINDA ZİRVEYE TIRMANDI

ZİRVE DAĞCILIK MUĞLA SPORCULARI ERCİYES DAĞINDA ZİRVEYE TIRMANDI

Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Muğla Şubesi sporcuları, Kayseri Hacılar Belediyesi ve Hacılar Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü tarafından 28.si düzenlenen Sütdonduran Kampı ve Erciyes Zirve Tırmanış faaliyetine katılarak, Erciyes Dağının en zor rotalarından biri olan kuzey rotasından zirve yaptı.

A+A-

Zirve Tırmanışı hakkında bilgi aldığımız Zirve Dağcılık Muğla Şube Başkanı Feridun Darcan, zor bir parkur olduğu için deneyimli 4 sporcu ile katıldıklarını belirtti.

Darcan, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yıllık programımızda yer alan bu faaliyet için gerekli yerlerden izinlerimizi aldık ve zor bir rota olduğunu bildiğimiz için tecrübeli ve eğitimli 4 sporcumuz ile 29 Temmuz 2022 Cuma akşamı yola çıktık.Ekip uzun bir yolculuk sonucu Kayseri ili Hacılar ilçesine ulaştı. Hacılar ilçesinden yaklaşık 1300 metre yükseklikten, 17 km uçurum ve vadilerden kamyon ile geçerek 2700 mt Sütdonduran yaylasına ulaştık ve burada kampımızı kurduk. Burada muhteşem bir dağ evi inşa edilmiş ve genç sporcular eğitim görüyordu.Keşke böyle olanağımız bizimde olsun diye hayıflanmadım desem yalan olur. Kamp açılışında Hacılar Belediye başkanı ve Kayseri milletvekili bizi ağırladılar ve sohbet etme şansımız oldu. Yerel yönetimin desteği ile 28 yıl bu faaliyetinin HADAK kulübü tarafından yapılması muhteşem bir şey. Muhteşem doğası olan Muğla’mızda çeşitli desteklerle bu tür faaliyetler yapıp keşke gelenekselleştirebilsek. Çünkü dağcılar çok şey istemez bu tür etkinlikleri yapmakta aşırı maliyetli değildir” dedi.

“EN İYİ DAĞCI EVİNE SAĞ DÖNEN DAĞCIDIR”

Darcan , tırmanış esnasında yaşadıkları anları  şu şekilde anlattı:

“Teknik toplantı sonucu gece 02.30’da zirve tırmanışına  20  sporcu ile başladık. Muğla ekibinden 2 arkadaşımız yüksekliğe aktimize (uyum) sağlayamadığı için 3200 mt yürüyüşü sonlandırıp dönme kararı aldılar.Bizim gibi denize yakın bölgelerden yüksek dağa tırmanışa giden dağcılarda bu tür sıkıntılar olabiliyor.Dağcılıkta şöyle bir deyim vardır; ‘En iyi dağcı evine sağ dönen dağcıdır.’ Arkadaşlarımız durumlarını değerlendirip tırmanışın kendileri için sağlıklı olmayacağını düşünüp dönme kararı aldılar. Biz zirveye 100 mt kalsa bile insan sağlığı tehlikeye düşecekse tırmanışın sonlandırılıp dönülmesinden yanayız. Bizden 2 gün sonra bizim başka bir sporcumuz Erciyes güney rotasından zirveye 150 mt kala dönüş kararı aldı ve onu tebrik ettim. Zirve iradesine yenik düşmeyip sağlığını düşündüğü için. Çünkü dağ bizim için hep orda, sağlıklı olduğumuz sürece seneye gene tırmanırız.”

“ERCİYES ZİRVEDE GÖRÜŞ MUHTEŞEMDİ”

Kuzey rotası özellikle yaz aylarında çok tehlikeli” diyen Darcan, “Dağ yapısı çürük olduğu için devamlı taş düşüyor ve ayrıca buz bölgelerinden ve kılçıklardan geçişler var. Zirveye yakın bölgede 2 keşiş mağarası gördük bunlarda ilginçti. Sabah 09:00 civarında 16 sporcu ile zirveye ulaştık. Bizde Muğla’dan Kulüp Başkan Yardımcımız Erdem Yeter ile birlikte zirveye ulaşabildik. Erciyes zirvede görüş muhteşemdi. Dağcıların mabedi dediğimiz Aladağların zirveleri ve Bolkarlar,Medetsiz bizi selamlıyor ve bizde buradayız diyordu. Dağcılar için muhteşem manzaralar bunlar. Olmayı istediğiniz yerlerin hepsi karşınızda. Zirve defterini doldurup dinledikten sonra zorluçarşak bölgelerinden geçerek 03:30 gibi kamp yerimize döndük. Sonrasında yeni edindiğimiz dostluklar ve tecrübelerle Muğla’mıza döndük” diye konuştu.

“DAĞLAR BİZİM İÇİN BİR AŞK”

Muğla’daki gençlere dağcılığı aşılamak istediklerini söyleyen Darcan, “Bizim için Erciyes zirve faaliyeti çok zor ve bir o kadar da zevkliydi. Dağlar bizim için bir aşk,sağlığımız elverdiği ölçüde belli disiplin ve normlarla dağlara gitmeye ve sporculara eğitim verip götürmeye devam edeceğiz. Muğla’daki gençlerimize dağcılık konusunda ufuk açmak için kulüp olarak mücadele etmeye devam edeceğiz. Son zamanlarda en büyük uğraşımız olan ve olimpik bir branşta olan Spor tırmanış için gerekli olan spor tırmanış duvarının bir an önce yapılıp gençlerinde bundan faydalanmasını istiyoruz. Böyle bir faaliyetin gerçekleşmesine destek olan herkese teşekkür ederim. Zirve Dağcılık Muğla Şubesi bir dağcılık kulübünden daha fazlası. Faaliyetlerimiz için bizi takip etmeye devam edin” dedi.

Bu haber toplam 552 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.