11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü VALİ TAVLI: “GELECEK YILSONUNA KADAR HEDEF 5 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURMAK”

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü VALİ TAVLI: “GELECEK YILSONUNA KADAR HEDEF 5 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURMAK”

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Muğla’nın 13 ilçesinde fidanlar geleceğe nefes olması için toprakla buluştu. Etkinliğe katılarak, fidan diken Muğla Valisi Orhan Tavlı, gelecek yılsonuna kadar 5 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

A+A-

Muğla'da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla 253 bin fidan dikimi yapıldı.Muğla'da Düzeyn mevkisinde Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın katılımıyla düzenlenen etkinlikte kurum müdürleri, jandarmalar, polisler, öğrenciler ve vatandaşlar fidan dikti.

Türkiye, 2019’dan beri 11 Kasım’ı ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ olarak kutluyor ve yüz binlerce fidanı toprakla buluşturuluyor.

Bu yıl, Tarım ve Orman Bakanlığı 11 Kasım’ı daha geniş katılımla tema “Türkiye Yüzyılı’na Nefes” olarak belirlendi. Bu kapsamda Türkiye genelinde, 11 Kasım’da, saat 11.11’de 81 ilde vatandaşların katılımı ile yüzbinlerce fidan toprakla buluşturuldu. Menteşe’de ise fidan dikme etkinliği Düzeyn Mevkiinde yapıldı.

aa-20221111-29411776-29411772-muglada-253-bin-fidan-toprakla-bulusturuldu.jpg

215 KİLOGRAM TOHUM, 5 MİLYON FİDAN

Muğla genelinde tüm ilçeler ile birlikte 253 bin adet fidanı toprakla buluşturduklarını kaydeden, Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde gerçekleştirdiğimiz ağaçlandırma etkinliğinde bir aradayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Türkiye Yüzyılına Nefes temalı 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında düzenlediğimiz bu etkinlik dünyadaki iklim değişikliği ve küresel ısınmanın artmasıyla daha da önem kazanmaktadır. Amacımız, ülkemizde ağaç sevgisini geliştirmek, toplumun tüm kesimlerinde çevreye olan duyarlılığı sağlamak ve geleceğe nefes olmaktır. İlimiz genelinde tüm ilçelerimizle birlikte 253 bin adet fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Son yıllarda yaşanan küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle orman yangınlarında büyük artış gözlenmektedir. Yakın tarihimizin en yoğun orman yangınlarını maalesef ilimizde yaşadık. Orman yangınlarında zarar gören alanlarımız için üretim çalışmalarımızı hızlı bir şekilde tamamladık. Bu alanlarda yeniden orman kurmak, yeniden yeşertmek için hızlı bir şekilde etüt proje çalışmalarımız ile tohum ekimi yöntemiyle yapılacak olan doğal gençleştirme, fidan dikimi yöntemiyle yapılacak olan ağaçlandırma alanları belirledik. Geçen sene yine bugün, Güvercinlik mevkinde yangından zarar gören alanda fidan dikimi yaparak bu seferberliği başlattık. Bu alanlarımızda yaklaşık 215 kg tohum, 5 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Gerek yangınların söndürülmesinde gerekse yangın sonrası yaptığımız çalışmalarda bizlere desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederiz” ifadelerine yer verdi.

aa-20221111-29411776-29411773-muglada-253-bin-fidan-toprakla-bulusturuldu.jpg

TÜRKİYE YÜZYILINA NEFES

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada Muğla Valisi Orhan Tavlı ise, “Muhteşem doğasıyla, iklimiyle yeryüzü cenneti olarak bilinen yüzde 68’i ormanlarla kaplı olan Muğla’mızda Ağaç ve orman sevgisini geliştirerek gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesini sağlamak daha yeşil bir Muğla, daha yeşil bir Türkiye ve daha yeşil bir dünya için Muğla’da son yirmi yılda 202 milyon 968 bin fidanı toprakla buluşturduk. Muğla’mızda meydana gelen yangınlarda hasar gören orman alanlarının rehabilitasyonu ve ağaçlandırılması kapsamında son iki yılda ilimizde toplam 215 ton tohum toprakla buluşturuldu. Ayrıca bu sahalara Kızılçam, Karaservi, Harnup, Akasya, Erguvan, Defne, Zakkum olmak üzere toplam 3 milyon adet fidan dikimi yapıldı. Gelecek yılsonuna kadar 5 milyon fidan’ı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda azimle ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ormansız bir yurt, vatan değildir.’ sözünden hareketle yeşilin her tonuyla toprağa hayat, canlılara nefes olacak bu anlamlı çevre seferberliği kapsamında, ormanlarımızı yangınlardan zarar gören bölgelerimizi tekrardan yeşillendirelim. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki; ‘Türkiye Yüzyılına Nefes’ seferberliğiyle toprakla buluşturacağımız fidanlar, Türkiye Yüzyılında bu topraklarda yaşayan tüm canlılar için nefes olacaktır. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde daha yeşil bir Muğla, daha yeşil bir Türkiye için ellerimiz toprağa değsin yarınlarımız yeşersin. ‘Türkiye Yüzyılına Nefes’ mottosuyla diktiğimiz fidanlarımızın ağaca, ağaçlarımızın ormana dönmesini diliyor, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günümüzü kutluyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından fidan dikim etkinliğine gerçekleştirildi.

Fidan dikim etkinliğine;  Muğla Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, MSKÜ Rektörü Turhan Kaçar, Baro Başkanı Levent Akgün, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumhur Çoban, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş katıldı.

Bu haber toplam 418 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.