2 bin 24 öğrencinin barınma sorunu çözüldü

2 bin 24 öğrencinin barınma sorunu çözüldü

NEVAL ARSLANTurgutreis Erkek Öğrenci Yurdu 2021-2022 öğretim yılında öğrenci alımına başlayarak, 2 bin 24 öğrenciye hizmet verecek.2 bin 24 kişi kapasiteli 1.etap 4 adet yurt binasının 1 adet sosyal tesis, 1 adet yönetim binası ve açık spor tesislerinden oluştuğunu kaydeden Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, “Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ihaleleri yapılan ve 3 etaptan oluşan 5 bin 398 kapasiteli yurt projelerinde; 1. Etap...

A+A-

NEVAL ARSLAN

Turgutreis Erkek Öğrenci Yurdu 2021-2022 öğretim yılında öğrenci alımına başlayarak, 2 bin 24 öğrenciye hizmet verecek.

2 bin 24 kişi kapasiteli 1.etap 4 adet yurt binasının 1 adet sosyal tesis, 1 adet yönetim binası ve açık spor tesislerinden oluştuğunu kaydeden Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, “Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ihaleleri yapılan ve 3 etaptan oluşan 5 bin 398 kapasiteli yurt projelerinde; 1. Etap 20 Mart 2018 tarihinde ihalesi yapılmış Şubat 2021 tarihinde inşaat tamamlandı” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde yaklaşık 44 bin öğrenci eğitim, öğretim görüyor. Öğrencilerin 32 bini Muğla Menteşe İlçesinde bulunuyor. Menteşe İlçesinde yaşanan imar ve arsa üretim sıkıntıları nedeniyle evlerin kiralarının yüksek olması öğrencilerin barınma sorunlarına neden oluyor.

5 BİN 267 KAPASİTE HİZMETİ

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait, Menteşe merkezde bulunan üç yurtta 3 bin 463 kız, bin 804 erkek olmak üzere toplam 5 bin 267 kapasite ile hizmet veriliyor.

Mevcut yurtlara talep yüksek olduğundan öğrencilerin barınma talebi tam olarak karşılanamamaktadır. Bu nedenle yükseköğretim için Muğla’ya gelen öğrenciler birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalmaktadır.

Tüm bu sorunların giderilmesi ve gençlerin barınma sorunlarının giderilmesi amacıyla 2015 yılında Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ve o dönemde yeni kurulan Kredi Yurtlar İl Müdürlüğü tarafından büyük çaplı bir çalışma başlatıldı.

Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, inşaat çalışmaları hakkında gazetemize şöyle konuştu:

“Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin üst tarafında Karadağ mevkiinde bulunan 100 dönüm orman arazisinin kurum adına tahsisi sağlanmıştır. Daha sonra yurt yapımı için çeşitli çalışmalar yapılarak yatırım programına alınması sağlanmıştır.”

“1. ETAP TAMAMLANDI”

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ihaleleri yapılan ve 3 etaptan oluşan yurt projelerinde, 1. Etap 20 Mart 2018 tarihinde ihalesinin yapılarak, Şubat 2021 tarihinde inşaatın tamamlandığını belirten İl Müdürü İlman, “2 bin 24 kişi kapasiteli 1.etap 4 adet yurt binası, 1 adet sosyal tesis binası, 1 adet yönetim binası ve açık spor tesislerinden oluşmaktadır. Turgutreis adı verilen 2 bin 24 kişilik Erkek Öğrenci yurdu 2021-2002 öğretim yılında öğrenci alımına başlayacaktır” dedi.

“2. ETABIN YÜZDE 90’I TAMAMLANDI”

15 Ekim 2018 tarihinde ihalesi yapılan 2. etap 2 bin 24 kişi kapasiteli yurt projesinin şu an inşaatı devam ettiğini ve yüzde 90 seviyelerinde olduğunu ifade eden İl Müdürü İlman, “Konferans salonu, açık spor tesisleri idari bina ve sosyal tesis bulunan yurt projesi kız öğrenci yurdu olarak hizmete açılacaktır” dedi.

“3. ETABIN YÜZDE 10’U TAMAMLANDI”

Bin 350 kişilik yurt projesi olan, 23 Aralık 2020 tarihinde ihalesi yapılan 3. etabın inşaatın devam ettiğini söyleyen İl Müdürü İlman, “İnşaatımız şu an yüzde 10 seviyelerindedir. Konferans salonu, açık spor tesisleri idari bina, sosyal tesis ve kapalı spor salonu bulunmaktadır” diye konuştu.

“ALT YAPI HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI”

2017 yılında inşaatlar proje aşamasında iken doğalgaz, su ve kanalizasyon altyapılarında sorun yaşanmaması için ilgili kurumlarla Kredi Yurtlar İl Müdürlüğü tarafından gerekli görüşmeler yapılarak, Akmercan Şirketi tarafından gerekli altyapı hazırlıklarının tamamlandığını kaydeden İl Müdürü İlman, “Su ve Kanalizasyon hizmetini verecek MUSKİ Genel Müdürlüğüne 17 Aralık 2018 tarihinde resmi yazı yazılarak yatırımlarla ilgili Su ve Kanalizasyon konusunda gerekli tedbirlerin alınması talep edilmiştir. MUSKİ Genel Müdürlüğü 21 Aralık 2018 tarihli cevabi yazısında, ‘2019 yılı proje ihalesi kapsamında projesi hazırlanarak önümüzdeki dönemlerde yatırım programı kapsamında değerlendirmeye alınacaktır’ şeklinde cevap vermiştir” dedi.

BİN 700 METRELİK SU HATTI

İl Müdürü İlman şöyle devam etti:

“2019 yılı içerisinde inşaatlarımız hızla ilerlemekte iken su ve kanalizasyon altyapı hizmetlerinde bir ilerleme sağlanması için İl Koordinasyon Kurullarında gündeme alınmıştır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Büyük Şehir Belediyesi ve Kredi Yurtlar Ortak kullanıcısı olduğu 54 km’lik Sandras hattının su ihtiyacının karşılanması için bin 700 metrelik hat çekilerek Üniversitenin içinde bulunan depoya bağlantı yapılmıştır.”

SUYUN YETMEME DURUMUNA KARŞI TEDBİR

Yaz aylarında yeterince su gelmemesi ve mevcut hatta kayıp ve kaçakların olması nedeniyle Eylül-Aralık döneminde suyun yetmeme durumuna karşılık olarak hattın 5 kilometrelik kısmında bakım ve onarım yapılması ile ilgili çalışma başlatıldığını belirten İl Müdürü İlman, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından ihalesinin yapılacağını kaydetti.

“ÇÖZÜM GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI’NDAN GELDİ”

Kanalizasyon konusunda MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından mevcut hattın kapasitesinin yeterli olmadığını ifade eden İl Müdürü İlman, “MUSKİ sisteme bağlantı yapamayacağını bildirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı buna karşılık paket arıtma sistemi kurarak sorunun çözümlenmesi yoluna gitti. Bu kapsamda ileri arıtma teknolojisi kullanılarak arıtılan suyun çevre sulamasında kullanılması sağlanacak” diye konuştu.

MENTEŞE’DE 10 BİN 665 KAPASİTE

Öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için Turgutreis Yurdu ile birlikte Menteşe ilçesinde kapasitenin 7 bin 291’e çıktığını belirten İl Müdürü Ömer İlman, 2. etap yurt projesi tamamlandıktan sonra kapasite 9 bin 315 kişiye, 3. Etap yurt projesi tamamlandıktan sonra ise kapasitenin 10 bin 665 kişiye çıkacağını kaydetti.

FETHİYE’DEKİ YURT YÜZDE 10 SEVİYESİNDE

Fethiye’de devam eden Bin 350 kişilik öğrenci yurt inşaatının yüzde 10 seviyelerine ulaştığını söyleyen İl Müdürü İlman, “Fethiye ilçesine 1000 kişilik, Menteşe ilçesine 500 kişilik ve Yatağan İlçesine 600 kişilik yurt projeleri için çalışmalar devam etmektedir. Muğla merkez ilçe Menteşe’de Vakıf arazisine de yurt yapım çalışmaları devam etmektedir. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde Menteşe ilçesi için yurt talep eden her öğrenciye barınma imkânı sağlanması için gerekli tüm çalışmalar ve planlamalar yapılmaktadır” şeklinde konuşmasını sonlandırdı. 

Bu haber toplam 1482 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.