AYYILDIZ: “ESNAFI OLUMSUZ ETKİLEYEN UNSURLAR ORTADAN KALDIRILMALI”

AYYILDIZ: “ESNAFI OLUMSUZ ETKİLEYEN UNSURLAR ORTADAN KALDIRILMALI”

Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, zincir marketlerin yerel esnafın kazancını alt üst ettiğini belirterek bazı açıklamalarda bulundu. Başkan Ayyıldız, “Esnaflık cazip hale getirilmeli” dedi. Haksız rekabetin olduğunu ifade eden Ayyıldız, baba mesleğini devam ettirenlerin oranının yüzde 11’e gerilediğini de belirtti.

A+A-

Zincir marketlerin hem esnafın kazancını hem de piyasa fiyatlarını alt üst ettiğini vurgulayan Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, esnaflığın cazip hale getirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu zincir marketlerin her sokağa, mahalleye, köylere kadar açılmalarının önüne geçilmediği sürece esnaf ve sanatkarların bu haksız rekabet karşısında zor durumda kalmaları devam edecek” diye konuştu.

Zincir marketlerin piyasanın dengesiyle oynadığını ve esnafın zor durumda olduğunu belirten Başkan Ayyıldız, “İğneden ipliğe, aküden beyaz eşyaya, kıyafetten, masa sandalyeye kadar satmadıkları ürün kalmayan zincir marketler hem piyasa fiyatlarını hem de esnafın kazancını alt üst ediyor. Bir gecede bir ürün grubuna bile anlaşarak zam yapmalarıyla tüm piyasa fiyatlarıyla oynuyorlar” dedi.

“ACİLEN DÜZENLEME YAPILMALI”

Düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Ayyıldız, “Zincir marketlere kural getirilerek, sattıkları üründen açık kaldıkları saat ve günlere kadar acilen düzenleme yapılmalıdır.  Zincir marketlerin açılış ve kapanış saatleri hafta içi 09.00’dan 20.00’ye kadar, hafta sonu sabah 11.00’den akşam 20.00’ye kadar olmalıdır. Zincir marketlerin gıda fiyatları başta olmak üzere birçok ürün grubunda fiyatların dengesini bozan en önemli aktörlerden biridir” diye konuştu.

“HAKSIZ REKABET VAR”

Başkan Ayyıldız, “Her köşe başında yan yana açtıkları yetmezmiş gibi ‘Mini’ konsepte daha küçük şubeleri de neredeyse büfeler şeklinde her sokağa, her mahalleye, her köye açmaya devam ediyorlar. Haftanın 7 günü sabah erkenden akşam geç saatlere kadar açıklar ve satmadıkları hiçbir ürün yok. Bir esnaf aynı dükkânda hem kıyafet hem de beyaz eşya satabilir mi?  Zincir marketler ayakkabıdan, beyaz eşyaya, kalemden yazlık plaj kıyafetlerine, televizyondan bilgisayara kadar aklınıza gelen her gıda ve malzemeyi satıyorlar. Bu zincir marketlerin her sokağa, mahalleye, köylere kadar açılmalarının önüne geçilmediği sürece esnaf ve sanatkarların bu haksız rekabet karşısında zor durumda kalmaları devam edecektir” dedi.

“BABA MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRENLERİN ORANI YÜZDE 11’E GERİLEDİ”

“Esnafı olumsuz etkileyen unsurlar ortadan kaldırılmalı” diyen Başkan Şükrü Ayyıldız, “Esnaf ve Sanatkârlar ticaretin ve ekonominin temelini oluşturmaktadır. Bu haksız rekabet karşısında baba mesleğini icra etme eğiliminde olan genç sayısının azaldığı görülmektedir. Baba mesleğinden vazgeçilerek böylelikle işsizliğe yol açıyor.  Bugün 100’ün üzerinde kaybolmaya yüz tutmuş mesleğin olduğunu bu zincir marketlerin giderek çoğalmasıyla baba mesleğini devam ettirenlerin oranı yüzde 36’lardan yüzde 11’lere kadar gerilemiştir. Ticaretteki bu haksız rekabetlerde esnaflığa olan rağbeti azaltıyor. Bu nedenledir ki, esnafı olumsuz etkileyen unsurlar ortadan kaldırılmalı ki, esnaflık cazip hale getirilmelidir” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 360 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.