Asiye Kemik

Asiye Kemik

ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME DAVRANIŞI

A+A-

Çocuklarda tırnak yeme davranışı, birçok ebeveynin kaygı sebebi. Zira pek çok soru geliyor bu konuyla ilgili.

Gelen sorular genel olarak şu minvalde;

“Çocuğumda tırnak yeme alışkanlığı var, bunun sebebi nedir?

“Çocuğumu bu alışkanlığından nasıl vazgeçirebilirim?”

Bebekliğin 5. ve 6. ayından itibaren parmak emme ile de başlayabilen tırnak yeme, genellikle 3-4 yaşından itibaren başlayan bir tür davranış bozukluğu ya da dürtü kontrol bozukluğu olarak adlandırılabilir. Eğer bu yaşlardaki çocuğunuzun tırnak yeme alışkanlığı varsa, bir ebeveyn olarak kaygıya kapılmadan önce, tırnak yemenin pek çok sebebinin olabileceğinin farkına varmanız gerek.

Çünkü pek çok ebeveynin kaygı sebebi, davranışın altında yatan psikolojik sorunun ne olabileceği düşüncesidir. Ancak her tırnak yeme davranışının altında psikolojik sorunlar yatmaz, bazıları öğrenilmiştir.

Eğer bu yaşlardaki bir çocuğun ebeveynlerinden ya da çevresinden birinin tırnak yeme alışkanlığı varsa, çocuk onu taklit ediyor olabilir.

Dolayısıyla bir ebeveyn olarak yapmanız gereken öncelikli şey; böyle bir durumun olup olmadığını gözlemlemenizdir. Eğer çocuğunuzun çevresinde  bu anlamda ona örnek olan biri varsa, ilk olarak o kişi kendi davranışını düzeltmeye başlamalıdır.

Çocuk ise bu davranışından ötürü cezalandırılmamalı, davranış görmezden gelinmeli ve çocuk tırnak yemeye başladığı zaman dikkati dağıtılmalıdır.

Öte yandan çocuğun tırnak yeme davranışının altında, ebeveynin kaygısını haklı çıkacak duygusal bazı problemler de olabilir.

Bu gibi durumlarda asıl sebebi bilmeden tam anlamıyla bir yönlendirme yapmak zordur. Dolayısıyla bir uzmana mutlaka danışılmalıdır.

Ancak ihtimaller dahilinde tırnak yeme davranışına neden olabilecek bazı etmenlere yer vermek gerekirse;

Gergin ve huzursuz bir aile ortamı, çocuğun kendini baskı altında hissetmesi, aile içinde kendini değersiz hissetmesi, cezalandırılma korkusu vd. tırnak yeme davranışının başlıca nedenleri arasında sayılabilir.

Bu nedenler çocuğun yaşı bağlamında da çeşitlenmektedir. Örneğin okul çağındaki bir çocuğun tırnak yeme davranışının altında; başarısız olma korkusu, öğretmeninden ceza alma korkusu, yaşıtlarıyla yaşadığı iletişim problemleri vd. yer alabilir. Ya da ergenlik çağındaki bir genç stresle başa çıkmak için tırnak yeme davranışını sergileyebilir.

Bir ebeveyn olarak sizin yapmanız gereken ilk şey; çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun baskıcı bir tutumdan ziyade çocuğunuza duygu aktarımı yaparak onu anladığınızı hissettirmelisiniz.

Sonrasında ise  çocuğunuzun yaşı ve yaşadığı problem bağlamında ebeveyn olarak bazı tutumlarınızda değişiklik yapmalısınız ve bir uzmana danışmayı mutlaka ihmal etmemelisiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.