“KARMERAT” TÜRKİYE FİNALLERİNDE MUĞLA’YI TEMSİL EDECEK

“KARMERAT” TÜRKİYE FİNALLERİNDE MUĞLA’YI TEMSİL EDECEK

16’ıncı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Yarışması’nda, Danışmanlığını Fen Bilimleri Öğretmeni Şebnem Karacak Deren’in yaptığı Ayşe Nil Korkmaz ve Berra Nazlı’nın hazırladığı “Zeytin Karasuyunun Mermer Atıklarıyla Arıtılması ve Organik Gübre Eldesi” (KARMERAT) adlı proje 1’incilik kazandı.Muğla ve ilçelerinden toplam 10 projenin katıldığı,...

A+A-

16’ıncı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Yarışması’nda, Danışmanlığını Fen Bilimleri Öğretmeni Şebnem Karacak Deren’in yaptığı Ayşe Nil Korkmaz ve Berra Nazlı’nın hazırladığı “Zeytin Karasuyunun Mermer Atıklarıyla Arıtılması ve Organik Gübre Eldesi” (KARMERAT) adlı proje 1’incilik kazandı.

Muğla ve ilçelerinden toplam 10 projenin katıldığı, 16’ıncı TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Yarışması’nda Menteşe ilçesinde Muğla Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu İmam Hatip Ortaokulu birinci oldu.

Haziran ayında düzenlenecek olan Türkiye finallerinde Muğla’yı temsil edecek.

Muğla İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden 16. TÜBİTAK Ortaokulu öğrencileri araştırma projeleri yarışma bölge sergisine davet edilen Muğla İmam Hatip Ortaokul öğrencileri bölge sergilerinde kazandıkları derece ile hem takdir topladı hem de gelecek yılların çalışmalarını teşvik etti.

“TÜBİTAK PROJE YARIŞMASINDA HER YIL SAYISIZ BAŞARIYA İMZA ATIYORUZ”

Proje ve Haziran ayında gerçekleşecek olan Türkiye finallerine ilişkin gazetemize konuşan Proje Danışmanı Fen Bilimleri Öğretmeni Şebnem Karacak Deren, “28-31 Mart 2022 tarihleri arasında TÜBİTAK Ege Bölge Merkezlerince gerçekleştirilen bölge sergilerinde jürinin önünde projelerini sunan Muğla İmam Hatip Ortaokulu derece alma başarısı gösterdi. Birincilik kazanan projemiz Haziran ayında düzenlenecek olan Türkiye finallerinde yarışacak. Muğla’da özellikle İmam Hatip Ortaokulunda ve lisesinde uygulanan eğitim modeli ile öğrencilerin edindiği akademik bilgiyi projeye, bilimsel araştırma basamaklarını ise uygulamaya dönüştüren Muğla İmam Hatip Ortaokulu ve Muğla Kız İmam Hatip Lisesi TÜBİTAK proje yarışmasında her yıl sayısız başarıya imza atıyor. Proje yönetimi dersleri alan öğrenciler proje geliştirmeden önce yol haritasını çiziyor. Öğrencilerimiz bilimsel süreç becerileri kazanıyor. Böylece doğayı ve olayları bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirebiliyor. Bugünde bu süreçlerin meyvelerini topluyoruz” dedi.

ORGANİK GÜBRE “KARMERAT”

Bu çalışmada temel amaçlarının mermer ocaklarında ortaya çıkan ve doğaya terk edilen kalkerli topraklar ile mermer fabrikalarında ortaya çıkan endüstriyel atık olan mermer tozundan elde ettikleri karışımı dolgu maddesi olarak kullanarak, yine sıvı bir atık olan zeytinyağı üretimi sırasında açığa çıkan zeytin karasuyunun arıtılıp temizlenmesi ve temizlenen suyun tarımsal sulamada kullanılması yönünde olduğunu belirten Öğretmen Deren, “Buna ilaveten zeytin karasuyunu arıtıp temizlemek için zeytin karasuyunu geçirdiğimiz dolgu maddesini yine hayvansal bir atık olan taze hayvan gübresi ile fermente ederek organik gübre KARMERAT’ın elde edilmesi projemizin nihai hedefidir” diye konuştu.

TÜBİTAK PROJELERİNDE HER YIL BAŞARI

Heyecanlı ve gururlu olduğunu dile getiren Muğla Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ramazan Toraman ise, “Okulumuz 2014 yılından itibaren TÜBİTAK projelerine her yıl katılmakta ve her yıl başarı elde etmektedir. Bu yılda ortaokullar dalı Kimya alanında projemiz bölgeye çağrılmış ve bölge birinciliği elde ederek, Türkiye finallerine katılmaya hak kazanmıştır. Proje danışmanı Fen Bilimleri Öğretmenimiz Şebnem Karacak Deren ile Ayşe Nil Korkmaz ve Berra Nazlı kızlarıma hazırladıkları Zeytin Karasuyunun Mermer Atıklarıyla Arıtılması ve Organik Gübre Eldesi adlı projeleriyle katılacakları Türkiye finallerinde başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 543 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.