KAYAMAN:“ÜRETİCİLERİN SESİNİ HÜKÜMET DUYSUN”

KAYAMAN:“ÜRETİCİLERİN SESİNİ HÜKÜMET DUYSUN”

Muğla’nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde bir litre ilaç için bir ton domates satarak ayakta kalmaya çalışan üreticilerin sesini duyurmak için açıklama yaptı. “Üreticilerin sesini hükümet duysun” diyen İl Başkanı Kayaman, “Üreticiler seralarını bozmaya başladı” ifadelerini kullandı.İl Başkanı Kayaman açıklamasında şu ifadelere yer verdi:“Fethiye ve Seydikemer İlçelerinde domates 1,5 TL’nin altında. İhracatın durma noktasına...

A+A-

Muğla’nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde bir litre ilaç için bir ton domates satarak ayakta kalmaya çalışan üreticilerin sesini duyurmak için açıklama yaptı. “Üreticilerin sesini hükümet duysun” diyen İl Başkanı Kayaman, “Üreticiler seralarını bozmaya başladı” ifadelerini kullandı.

İl Başkanı Kayaman açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Fethiye ve Seydikemer İlçelerinde domates 1,5 TL’nin altında. İhracatın durma noktasına gelmesi, iç pazarda talebin düşmesi nedeniyle Kumovalı ve Karadereli üreticiler geçtiğimiz günlerde yaptıkları toplantıda sorunlarını dile getirdiler. Domates fiyatlarının 1,5 TL’nin altında olması ile kilo başına üretim maliyetinin 2,5 TL’nin üzerinde olduğunu söyleyen üreticiler bu yüzden zarar ediyorlar. Türkiye’nin Antalya’dan sonra sera örtü altı üretiminin merkezlerinden biri olan Karadereli ve Kumluovalı üreticiler maliyetlerini bile karşılanmadığından, bu yüksek maliyetlerle domates üretimi sürdüremeyeceklerini dile getirdiler. Üreticiler seralarını bozmaya başladıklarını ifade ettiler.”

“ÇİFTÇİ DEVAMLI FAKİRLEŞİYOR”

“Üreticinin domates satış fiyatı on beş yıl öncesine dönmüştür”  diyen İl Başkanı Kayaman, “2005 Yılında üretici 1TL’ye domates satarken gübrenin torbası 15 TL idi. Bugün ise domates yine bir, bir buçuk TL. Bir torba gübre 80 ile 140 TL den satılıyor. 1 litre ilaç için bir ton domates satarak ayakta kalmaya çalışan üreticiler, traktörüne mazot alamayacak, elektrik, su parası ödeyemeyecek duruma gelmiştir.  Pandemi sürecinde Hükümet Çiftçiyi ağzına bile almıyor. Üreticiye karşılıksız elektrik, su, mazot yardımı yapılmalı, bağ-kur ve sgk primleri, Tarım kredi koop. İle Ziraat Bankası borçları faizsiz bir yıl ertelenmelidir. Çiftçi devamlı fakirleşiyor. Bu durumda üretimden vazgeçmek zorunda kalacaktır. Hükümetçe açıklanan paketlerin hiç birinde çitçiye destek sözü geçmiyor. Üreticilerin bu feryadını hükümet duysun diyorum” dedi.

Bu haber toplam 255 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.