Bir Yönetim Dört Başkan Bir Yönetim Dört Başkan

Neval Çolak Arslan

Ula İlçesi’ne bağlı Gökova Mahallesi’nde yaşayan, yaklaşık 30 yıldır kayınvalidesinden öğrendiği yöntemle geleneksel sabun üretimi gerçekleştiren Fatma Armutçuoğlu (66) Yenice Mahallesinde üretici kadınlara yönelik zeytinyağı, defne, lavanta ve propolis’ li sabun yapımı eğitimini uygulamalı olarak gösterdi.

Kayınvalidesini izleyerek ve ilk olarak onun tarifiyle geleneksel zeytinyağı sabunu yapmayı öğrendiğini dile getiren Fatma Armutçuoğlu, zamanla sabun çeşitlerini arttırdığını, kendinden de bir şeyler katarak üretim alanını genişlettiğini ifade etti.

Müşteri potansiyelinin oldukça iyi olduğunu söyleyen Armutçuoğlu, “Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum. Evlendim, çocuk sahibi oldum. Kayınvalidemlerin yağ fabrikaları vardı. Artık yağlardan evinde sabun üretiyordu. Ben de ona baka, baka sabun yapmayı öğrendim. Zamanla kendimde bir şeyler katarak, sabun çeşitlerimi arttırdım. Karışımlar yaptım. Sade zeytinyağı sabunu, propolis sabunu, defne yağı sabunu ve yapraklarını da dâhil ediyorum ben ve lavanta yağı ile sabun yapıyorum. Belli bir satış yerim yok. Evimde üretiyorum ve evimde satıyorum. Evde satış yapmama rağmen çok fazla müşterim vardı ama bu sene yağ olmadı. Verimsiz geçtiği için bu sene ticaretimde aksaklık yaşadım. Müşterilerim arıyor ama maalesef yağ olmadı bu sene. Kazandığımı evime, eşime, çocuklarıma harcıyorum. Eşime maddi anlamda destek oluyorum” diye konuştu.

Sabun yapımını öğrenmek isteyen herkese gönüllü olarak öğreteceğini belirten Armutçuoğlu, “Yeter ki öğrenmek istesinler, ben varım” dedi.

Kadınlara da seslenen Armutçuoğlu, “Kadınlarımız ellerinden ne iş geliyorsa yapsınlar ve üretsinler. Öğrenmek istedikleri her şeyi öğrensinler. Bir kadın olarak, söylemek istiyorum; kendi paranı kazanmak kadar güzel ve anlamlı bir his yok” diye konuştu.

Armutçuoğlu Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ev ekonomisi faaliyetleri kapsamında, Yenice Mahallesi’nde bulunan Yeşil Vadi tesislerinde geleneksel sabun üretimi hakkında bilgi vererek, 30 yıllık başarı hikâyesini katılımcılara anlattı.

Yenice Mahallesi’nde bulunan Yeşil Vadi tesislerinde gerçekleşen etkinliğe Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Tanju Özdemir, Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kuray, Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürü Soner Kaya, Menteşe Halk Eğitim Müdürü ve Zeytin Dostu Derneği Başkanı Atilla Totoş olmak üzere, birçok kadın üreticiden oluşan 50 kişilik katılımcı ile gerçekleşti.

Etkinlikte, Zeytin Dostu Derneği Başkanı Atilla Totoş “Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır” hakkında yaptığı sunumun ardından Zeytinyağı Tadım Eğitimi gerçekleştirildi.

Katılımcıların büyük ilgisi ile karşılıklı soru-cevap diyaloglarının ardından üretici Fatma Armutçuoğlu geleneksel olarak yapılan ev sabununda kullanılacak malzeme ve yapım aşamasının incelikleri anlattı.

Etkinlikte konuşma yapan Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kuray, “Zeytin ve zeytinyağı hakkında üreticileri bilgilendirmek ve geleneksel zeytinyağlı sabun yapımını anlatmak için Menteşe ve mahallelerinde eğitimlere başladık. Bugün Yenice’deyiz, amacımız doğru üretim ile yüksek kalitede ürün nasıl elde edilir onu üreticilerimize anlatmak. Yapacağımız bu eğitimlerdeki hedefimiz bölgemizde kaliteli üretim yapmak” dedi.