Maden sahasının genişletilmesine tepki

Maden sahasının genişletilmesine tepki

Köyceğiz’in Ağla Mahallesi’nde, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman bölgesinin yanı sıra Muğla ve Denizli’nin su kaynağını oluşturan Sandras Dağı’nda olivin maden ocağının kapasitesini artırmaya yönelik yapılmak istenen ÇED toplantısı, bölge halkının ve çevrecilerin tepkisi nedeniyle yapılamadı. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, “ Sandras ölürse, Muğla ölür” dedi.Maden alanın genişletilmesinin büyük tahribatlara...

A+A-

Köyceğiz’in Ağla Mahallesi’nde, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman bölgesinin yanı sıra Muğla ve Denizli’nin su kaynağını oluşturan Sandras Dağı’nda olivin maden ocağının kapasitesini artırmaya yönelik yapılmak istenen ÇED toplantısı, bölge halkının ve çevrecilerin tepkisi nedeniyle yapılamadı. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, “ Sandras ölürse, Muğla ölür” dedi.

Maden alanın genişletilmesinin büyük tahribatlara yol açacağını belirten Milletvekili Erbay, ÇED toplantısı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sandras Dağı'nda faaliyet yürüten maden şirketi, maden arama sahasını ormanlık alana doğru genişletmek istiyor. 1902 hektar büyüklüğünde bir alandan bahsediyoruz. Bu alan su kaynaklarını ve ormanlık alanları kapsıyor. Bu kadar büyük bir alanda yapılacak maden aramasıyla bu alanın tüm doğal yapısı bozulacak. Doğal su kaynakları kirlenecek. Mevcut durumda doğal su kaynaklarımız ve doğamız büyük bir tahribat yaşamış durumda” dedi.

Yüzyıllar önce insanların buraya su kaynakları için yerleştiğini hatırlatan Milletvekili Erbay, Sandras Dağı’nın bölgenin en önemli su kaynakları arasında yer aldığını, endemik bitki örtüsüne sahip doğa harikası bir yer olduğunu ve korunması gerektiğini söyledi.

BÖLGENİN SU KAYNAKLARI YOK EDİLECEK

Mevcut maden sahaları nedeniyle her gün yeni patlatmalar yapıldığını ve sürekli büyük tonajlı kamyonların bu alanlardan geçerek doğaya zarar verdiğini dile getiren Milletvekili Erbay, “ÇED başvuru raporuna baktığımızda yeni sahada her yıl 260 sondaj deliği açılarak patlatma yapılacağını görüyoruz. Her delik için 40.83 kg patlayıcı kullanılacak. Yani toplamda 10 bin 615 kg patlayıcı kullanılacak. Bu çapta bir patlatma bütün doğal yapıyı ve su kaynaklarını yok edecektir” diyerek şunları söyledi:

Sandras Dağı yüzyıllardır Köyceğiz, Ortaca, Dalaman bölgesinin yanı sıra Muğla ve Denizli’nin su kaynağını sağlıyor. Bu bölgede insanlar bu dağdan gelen suyla yaşamlarını idame ettiriyorlar. Tarlalar bu suyla ekilip biçiliyor. Elimizdeki bilgilere göre hali hazırda bir kısmı işletme bir kısmı da arama olmak üzere 12 tane maden alanı var Sandras Dağı’nda. Bunların da her an alanı genişletme ihtimali ve tehlikesi bulunuyor. Mevcut haliyle zaten su kaynakları ve doğal çevre fazlasıyla tehdit altında. Şimdi ise maden sahasının genişletilmesi söz konusu. Bu durum Sandras Dağı ve buradan yaşamını sağlayan insanlar için felaket olacaktır.  Bölgede Gökçeova ve Kartal gölleri bulunmaktadır. Maden sahası bu göllerin çevresine kadar genişletilecektir. Bu göller yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Sandras Dağı, barındırdığı su kaynaklarıyla, endemik türleriyle, tüm ekosistemiyle bölgemizin birincil öneme sahip ana yaşam kaynağıdır ve bu özelliğiyle bir bütün olarak korunmalıdır.”

“ORMANLAR VE ENDEMİK YAPI KATLEDİLECEKTİR”

Maden sahasının genişletilmek istendiği ormanlık alan için yaklaşık 33 bin ağacın kesileceğine dikkat çeken Milletvekili Erbay, “Doğa katledilecek. Bu alan bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği ile 80’e yakın endemik bitkiye ev sahipliği yapan doğa harikası bir bölgedir. Türkiye'nin önemli endemik doğa alanlarından biridir. Birileri zengin olacak diye doğamızın, çocuklarımızın yarınlarının katledilmesine izin veremeyiz. Bizler Sandras’ı bir bütün olarak korumaya ve bu yaşam kaynaklarımızı bizden sonraki nesillere korunmuş olarak aktarmaya kararlıyız” diye konuştu.

SALGIN KOŞULLARINDA BU ACELE NEDEN?

“Salgın koşullarında kongreler, genel kurullar, toplantılar ertelenirken ÇED toplantısının, ısrarlı bir şekilde yapılmak istenmesini anlamakta zorlanıyorum” diyen Milletvekili Erbay, “Bu toplantıya 65 yaşın üzerindeki ve 20 yaşın altındaki vatandaşlarımız katılamıyor. Şartlar uygun değil ancak buna rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bu ÇED toplantısını yapmakta ısrar ediyor. Biz daha önce de Yuvarlak Çay için büyük bir mücadele vermiş ve kazanmıştık. Su hayat demektir. Dünyada yaşanan iklim krizi nedeniyle su kaynaklarının her geçen gün azaldığı bir durumda ne olursa olsun doğal su kaynaklarımızı yok edecek bu projeye karşı, Sandras Dağı’nın ölmemesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Sandras Dağı eteklerindeki mevcut maden ocakları hemen durdurulmalı, tahrip edilen alanların düzeltilmesi ve yeniden ağaçlandırılması sağlanmalıdır. Sandras Dağı’nda maden dahil telafisi mümkün olmayacak doğa tahribatına sebebiyet veren tüm faaliyetler durdurulmalı, yeni ve kapasite artırım talepleri için “ÇED olumsuz” kararı verilmeli ve izinler iptal edilmelidir. Bütün bölge halkının bu konuda hassas olması gerek. Sandras’ın ölmesi Muğla’nın ölmesi demek diyelim” dedi.

Bu haber toplam 284 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.