Menteşe’de "Otizm Farkındalık Günü" etkinliği yapıldı

Menteşe’de "Otizm Farkındalık Günü" etkinliği yapıldı

Muğla’nın Menteşe ilçesinde Muğla Zihinsel Engelliler Derneği’nce “Otizmi fark et, bizimle dans et” etkinliği düzenlendi.

A+A-

Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" nedeniyle Muğla Zihinsel Engelliler Derneği’nce “Otizmi fark et, bizimle dans et” etkinliği düzenlendi.

Mine Menteş tarafından yapılan açıklamada, “Birleşmiş Milletler tarafından, otizm konusunda farkındalık yaratmak, otizmle ilgili sorunlara çözümler bulabilmek amacıyla, 2 Nisan "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmiştir.

snm-6270.jpg

Otizm, ilk 3 yaş içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu süren, özellikle sosyal ilişkiler kurma ve sürdürmede zorluklara neden olan, gelişimsel bir bozukluktur.

Otizm 1985 yılında, her 2500 çocuktan 1'inde görülürken, günümüzde yapılan son araştırmalara göre bugün doğan her 36 çocuktan 1'i otizm riski ile dünyaya geliyor.

snm-6286.jpg

2023 Haziran verilerine göre ülkemizde yaklaşık 1milyon387bin 580 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 5.550.320 aile ferdi bulunduğu tahmin edilmektedir. Sayı yüksektir ve yükselmeye devam edeceği de bilinen birgerçektir. Otizmde etkili, sürekli yoğun eğitim ve spor çok önemlidir. Ancak otizmli çocuklar yoğun ve sürekli eğitime aynı zamanda spora yeteri kadar ulaşamamaktadır.  Özellikle 23 yaş üstü otizmli bireylerin eğitimleri günlük 3 saatlik hayat boyu öğrenme kurslarıyla devam ettirilmeye çalışılmaktadır.

Haftada en az 20 saat verilmesi gereken özel eğitim, ancak 2 saat verilmektedir. Otizm Eylem planın ivedilikle hayata geçirilmesi ve Otizm dostu kentlerde yaşamak biz ailelerin en büyük isteğidir.

 Nisan ayı boyunca yapılacak çalışmaların otizmli bireyler için gerekli farkındalığı yaratarak gereklilik arzeden konularda yerel ve merkezi yönetimlerin üstüne düşenleri yapması tek temennimizdir” dedi.

Basın açıklamasının ardından Otizmli birey Çağdaş Konar’ın rap performansı büyük beğeni topladı.

Çağdaş Konar’ın rap performansına diğer dernek üyeleri de dans ederek eşlik etti.

Bu haber toplam 205 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.