Ömer Kâmil Yılmaz

Ömer Kâmil Yılmaz

MUĞLA TURGUT REİS LİSESİ TARİHİ VE BU LİSEDE GÖREV YAPMIŞ- ŞAİR VE YAZAR ÖĞRETMENLER-VI-

A+A-

Muğla Turgut Reis Lisesi’nde öğretmenlik yapmış önemli bir öğretmen de şair, denemeci ve çevirmen Özdemir İnce’dir. 1936 yılında Mersin’de doğmuştur. Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü’nden mezundur. Aydın ve Muğla’da Fransızca Öğretmenliği yapmıştır. 21 şiir kitabı 11 Dememe kitabı vardır. Değişik gazetelerde ve dergilerde yazılar yayımlanmıştır. Şairin Muğla ile ilgili şiirleri var mı diye araştırdım, ancak Muğla’da iken başka şiirler yazmış olduğunu gördüm. Şiirlerinin altında, şiirin yazıldığı tarih ve Muğla adı geçmesine rağmen,  bu şiirlerinde Muğla’ya ait bir iz mevcut değildir. Özdemir İnce1968 yılında Muğla Turgut Reis Lisesi’nde Fransızca dersi ile ilgili bir izlenimini şöyle anlatmıştır:

“Ben Muğla Lisesi’ndeydim. Lise öğrencileri Türkçe dilbilgisinden habersizdi. Türkçe cümle yapısından habersiz öğrencilere, Fransızca öğretmem mümkün olmadığı için önce işin Türkçesini öğretmem gerekiyordu. Bunun için milliyetçi edebiyat öğretmenleri tarafından düşman edildim. Öğrenciler bitişik el yazısı yazamıyorlardı. Derken yıl sonu geldi. O zamanlar öğretmenler kararıyla geçmek vardı. Bütün baskılara rağmen böyle bir şey yapmadım. Bir gün Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yazılı cevap vermem gereken sorular geldi. Yani soruşturma açıldı. Gereken cevabı verdim. Bu cevap metnini ilk yayımlayacağım kitabımda yer verdim.”

Cumhuriyet Yayını” Ben Bir Öğretmenim” başlıklı yazıdan

Muğla Turgut Reis Lisesi’nde Tarih Öğretmeni olarak görev yapmış önemli bir eğitimci de Kürşat Ekrem Uykucu’ dur. 1939 Çankırı, Çerkeş doğumludur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü mezunudur.  “Kürşat Ekrem Uykucu da Muğla Turgut Reis Lisesi’nde Tarih Öğretmenliği yaparken, “Muğla Tarihi Coğrafyası ve Sosyal Yapısı” ile “Marmaris Tarihi’ni yazmıştır.

      Yılmaz Bozkurt 1961 Bodrum doğumludur. Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü mezunudur. Muğla Tarihi ve Kültürü üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Muğla’ya ait şahsiyetlerin ve Muğla’ya ait eski görüntülerin fotoğraflarını sergilemiş, Muğla ve Bodrum’da çıkan yerel gazetelerde yöreyle ilgili önemli araştırma yazıları yayımlamıştır.

Hüseyin İlker Altınsoy 1964Muğla Yeşilyurt doğumludur. Trabzon Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezundur. Muğla Turgut Reis Lisesi’nde uzun yıllar öğretmenlik yapmıştır. Araştırmacı yönü de olan Altınsoy, kendisi,  Muğla ve Bodrum’da adlarına türküler yakılmış Kerimoğlu Ali, Kerimoğlu Hüseyin ve Kerimoğlu Eyüp Efe sülalesinden olduğu için, bu şahısların hayat öykülerini“ Kerimloğlu” ve “Gökyörük“ adlı romanlarında anlatmıştır.  Çalışkan ve üretken bir öğretmendir.  Başka romanları da mevcuttur. Muğla’daki yerel gazetelerde ve Menteşe Belediyesi’nin çıkardığı “Menteşe Dergisi’nde araştırma yazıları yayımlamıştır. 

        Turgut Reis Lisesi’nde görev yapmış, eserlere imza atmış bir meslektaşımız da İsmail Zorbadır.1969 yılında Muğla’da doğmuştur. Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur. Sivas Gürün ve Muğla Turgut Reis Lisesi ile Muğla’daki Anadolu Liseleri’nde görev yapmıştır. Yazılarında daha çok Muğla’yı anlatır. Yazdığı eserleri” Gül Yürekli Sevdalar”, “Kırk Sekiz Yediverenleri” ,”Yollarda Hüzün Bizi Bekler” bunlarda deneme ve anı türü bir anlatım denemiştir.  İsmail Bey yerel gazetelerde de yazılar yayınlamıştır. 

 Turgut Reis Lisesi’nde görev yapmış Edebiyat Öğretmeni Oktay Kaya, kitap yazmamış olmasına rağmen, Hamle TV’de uzun yıllar programlar yapmış, Hamle Gazetesi’nde çeşitli konularda çok sayıda makalesi yayımlanmıştır.

Muğla Turgut Reis Lisesi’nde öğretmenlik yapmış bir öğretmen olarak, on iki yıl hizmet ettiğim bu okulun tarihini daha geniş yazmak isterdim. Ancak aradığım öz bilgilerin bu kadarına ulaşabildim. Umarım ilerde bu okul mezunlarından veya bu okulda görev yapmış öğretmenlerden birileri çıkar, bu önemli lisenin bütün serencamını ele alıp yazar. Bu çalışmaları yapacak kişilere benim yazıp bıraktığım bu bilgiler, hem yararlı olacak, hem de çalışmalarda yol göstericilik yapacaktır.

 Bu çalışmamı bitirirken şunu ekleyeyim ki, bir buçuk asrı geçmiş bir eğitim kurumu olan Muğla Turgut Reis Lisesi, ülkemize çok önemli şahsiyetler kazandırmıştır. Tabii ki bu insanları yetiştiren öğretmenlerin de önemli payları vardır. Benim de bünyesinde görev yaptığım Turgut Reis Lisesi yıllarımda yaptığım çalışmalarla, yöreye ait üç roman ve yöre tarihini yakından ilgilendiren iki de önemli araştırma eseri yazdım, ayrıca yöredeki mahalli gazetelerde, çok sayıda yöreyle ilgili tarihi ve edebi makaleler yayımladım.

      Umarım Turgut Reis Anadolu Lisesi’nde bizden sonra çalışan veya çalışacak öğretmenler,  sadece öğretmenlik yapmaz, yöreyle ilgili branşları doğrultusunda çalışmalar yürütüp, yöre bilim, tarih, sanat ve kültürüne katkıda bulunurlar. Çünkü öğretmenlerimizin her alanda eserler verecek potansiyeli vardır ve yeter ki istesinler veya amirleri tarafından yönlendirilsinler, görülecektir ki çok önemli veriler ortaya çıkarılacaktır.

Bir kenti doğa güzellikleri, tarihi, edebiyatı ve değişik yönleriyle ele alıp yazan ve bunların geleceğe kalacağını ve gelecekteki insanların bunlardan yararlanacağını bilerek hareket eden yazar, şair ve sanat insanları, o kenti resim, müzik tarih ve edebiyatıyla geleceğe taşıyan insanlardır. Bunun için yurdumuzun her hangi bir ilinde görev yapan öğretmenler, yazıp bırakacaklarıyla o kentin tarihine değerler bırakacakları gibi geleceğe isimlerinin kalmasını da sağlamış olacaklardır. Şu gerçek bilinmeli ki: Dünyamızdan sayısız insan gelip geçti, bugün hala adları anılanlar varsa, bu da yapıp bıraktıkları eserlerden dolayıdır. Bunun için bilhassa eğitimciler, yaşadıklarını hatırlatacak, mesleğini taçlandıracak eserler bırakmalıdırlar. Örnek almak isterlerse önlerinde çok sayıda isimleri bulacaklardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar