Gündem

Muğla’da 162 Bin Öğrenci Karne Heyecanı Yaşadı

Muğla'da 2025-2026 eğitim öğretim yılının sona ermesi dolayısıyla karne töreni, Menteşe Sabri Acarsoy İlkokulu'nda düzenlendi. Törene Muğla Valisi İdris Akbıyık, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, protokol üyeleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Program, öğrencilerin hazırladığı halk oyunları ve dans gösterileriyle renkli görüntülere sahne oldu. Gösteriler davetlilerden büyük alkış alırken, törende iki öğrenci de kürsüye çıkarak eğitim öğretim yılına ilişkin duygu ve düşüncelerini paylaştı. Öğrencilerin konuşmaları katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi.

Karne töreninin ardından Vali İdris Akbıyık, Muğla Milli Eğitim Müdürü Emre Çay ve protokol üyeleri sınıfları ziyaret ederek öğrencilere karnelerini dağıttı ve yaz tatili öncesinde başarı dileklerinde bulundu.

Muğla Valisi İdris Akbıyık, 2025-2026 eğitim öğretim yılını başarıyla tamamlamanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını belirterek, karne heyecanı yaşayan öğrencilerin sevincini paylaştığını ifade etti.

İl genelindeki 822 resmî ve özel eğitim kurumunda öğrenim gören 162 bin 482 öğrenci ile 16 bin 251 öğretmen ve yöneticinin bir eğitim yılını başarıyla tamamladığını belirten Akbıyık, bu başarıda emeği bulunan öğretmenlere, velilere ve öğrencilere teşekkür ederek eğitim camiasını tebrik etti.

Vali Akbıyık, “Yeryüzü cenneti Muğla’mızda, evlatlarımız için eğitim yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. 2023 yılından bugüne kadar tamamlanan 13 okul ve 180 derslik, devletimizin eğitime verdiği önemin somut bir göstergesidir. 2026 yılı içerisinde ilimize kazandırılması planlanan 30 proje bulunmaktadır. Ayrıca 484 derslik, 4 öğrenci pansiyonu ile 4 mesleki ve teknik eğitim atölyesi öğrencilerimizin hizmetine kazandırılacaktır. Türkiye Yüzyılı hedeflerine emin adımlarla ilerlerken çalışmalarımızı azim ve kararlılıkla sürdürmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü belirten Akbıyık, eğitimin birinci öncelikleri olduğunu vurgulayarak, "Bizim birinci meselemiz eğitim. Hem vali olarak hem de veli olarak bütün potansiyelimizi ve gayretimizi eğitimin kalitesini artırmak için ortaya koyuyoruz. Her çocuğumuz çok değerli. Onlar geleceğimizin teminatıdır. Cumhuriyetimizi, bu cennet vatanımızı ve Muğlamızı onlara emanet edeceğiz." dedi.

“BAŞARISIZ ÇOCUK YOKTUR”

Karnelerin yalnızca bir değerlendirme aracı olduğunu dile getiren Akbıyık, notu yüksek olan öğrencileri tebrik ettiklerini ancak her çocuğun önemli olduğunu belirterek, "Başarısız çocuk yoktur, sadece başarısı henüz ortaya çıkarılmamış çocuk vardır." ifadelerini kullandı.

Çocukların yalnızca akademik açıdan değil, iyi insan olarak yetişmelerinin önemine dikkat çeken Akbıyık, “Özellikle bunu çok değerli öğretmenlerimize, velilere vurgulamak istiyorum, başarı da başarısızlıkta vali olarak benim milli eğitim müdürünün kaymakamın öğretmenin, okul müdürünü yani sadece çocuklarımızı başarıya da başarısızlıkla algılamayalım. Onları her şekilde hayata hazırlamak için, daha iyi bir insan olmaları için düşünen, araştıran, doğayı seve, ülkemizi seven, Atatürk’ü seven, Allah’ı bilen, peygamberi bilen geçmişini bilen geleceğe en iyi şekilde hazırlanan emanetler olarak yetiştirelim” diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Öğretmenler; Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister." sözünü hatırlatan Akbıyık, akademik bilginin yanında kendine güvenen, hakkını arayan, başkalarının haklarına saygı gösteren, çevreyi koruyan, kurallara uyan ve tüm canlılara sevgiyle yaklaşan bir nesil yetiştirmenin temel hedefleri olduğunu ifade etti.

Eğitim alanında yürütülen projelerden de bahseden Akbıyık, "Bir Kitap Bir İnsan" projesinin devam ettiğini belirterek çocukların daha fazla kitap okumalarını istediklerini söyledi.

"TELEFONU BIRAK KİTABI AL"

Hayatta ve sınavlarda başarılı olmanın yolunun kitap okumaktan geçtiğini ifade eden Akbıyık, yaz tatilinin sloganının "Telefonu bırak kitabı al" olması gerektiğini söyledi.

Velilere ve öğretmenlere de çağrıda bulunan Akbıyık, çocuklara kitap okuma konusunda örnek olunmasını isterken, teknoloji ve sosyal medya bağımlılığına karşı dikkatli olunmasını vurguladı.

2026 yılını Muğla Gençlik Yılı ilan ettiklerini açıklayan Akbıyık, amaçlarının Cumhuriyeti ve ülkeyi geleceğe taşıyacak, maddi ve manevi açıdan güçlü nesiller yetiştirmek olduğunu söyledi.

Yerel yönetimler, üniversiteler ve tüm kurumlarla gençliğe yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Akbıyık, "Gençliğin Enerjisi Muğla'nın Gücü" anlayışıyla spor, sanat, bilim, kültür ve teknoloji alanlarında gençleri desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Yaz tatilinde çocukların dinlenmeleri kadar kitap okumaları, spor yapmaları, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılmalarının önemine değinen Akbıyık, ekranlardan uzak durarak hayatın gerçek güzellikleriyle buluşmaları gerektiğini söyledi.

"Bir Kitap Bir İnsan" projesinin yaz tatilinde öğrencilere yol arkadaşlığı yapmasını temenni eden Akbıyık, "Kitap insan kadar, insan kitap kadar kıymetlidir. Her kitap yeni bir ufuktur." dedi.

Yaz döneminde Muğla İl Müftülüğü tarafından düzenlenecek Yaz Kur'an Kursları ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları kapsamındaki ücretsiz kursların çocukların gelişimine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Öğretmenlere de seslenen Akbıyık, öğrencilerin bilgiyle, sevgiyle ve milli-manevi değerlerle yetişmesinde gösterdikleri özveri nedeniyle tüm öğretmenlere teşekkür ederek Türkiye Yüzyılı'nın öğretmenlerin fedakâr çalışmalarıyla yükseleceğini ifade etti.

Velilere de teşekkür eden Akbıyık, eğitimin ailede başladığını belirterek çocukların okumaya, öğrenmeye ve sosyal faaliyetlere yönlendirilmesinde ailelerin rolünün büyük olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında öğrencilerin milli ve manevi değerlerle donanmış, düşünen, üreten ve erdemli bireyler olarak yetiştirilmesinin öncelikli hedef olduğunu ifade eden Akbıyık, eğitim yatırımlarına verdiği destek nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanına teşekkür etti.

Konuşmasının sonunda Akbıyık, 2025-2026 eğitim öğretim yılını başarıyla tamamlayan tüm öğrenci, öğretmen ve eğitim yöneticilerini tebrik ederek sağlıklı, huzurlu ve verimli bir yaz tatili diledi.

İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay: "Karne Potansiyelinizin Göstergesi Değildir"

Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay ise 2025-2026 eğitim öğretim yılını tamamlamanın mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını belirterek tüm eğitim camiasını sevgi ve saygıyla selamladı.

Muğla eğitim ailesi olarak bir eğitim öğretim yılını daha geride bırakmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Çay, sevincin, emeğin, sabrın ve öğrenmenin iç içe geçtiği bir yılın ardından yaz tatiline girildiğini söyledi.

Amaçlarının yalnızca akademik başarı olmadığını belirten Çay, dostluk kuran, milli ve manevi değerlerini özümseyen, erdemli bireyler yetiştirmenin temel hedefleri olduğunu kaydetti.

Geride kalan eğitim öğretim yılında öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda önemli başarılar elde ettiğini belirten Çay, öğretmenlerin özveriyle rehberlik ettiğini, velilerin ise eğitim sürecinde güçlü destek sunduğunu söyledi.

Öğrencilere seslenen Çay, bir yıl boyunca gösterdikleri gayret, azim ve kararlılığın her türlü takdirin üzerinde olduğunu belirterek, "Aldığınız karne yalnızca bir dönemin değerlendirmesidir; asla kişiliğinizin, potansiyelinizin veya geleceğinizin göstergesi değildir. Başarı kadar çaba da değerlidir." ifadelerini kullandı.

Her öğrencinin farklı yeteneklere, hayallere ve potansiyele sahip olduğunu belirten Çay, yaz tatilinin dinlenerek, kitap okuyarak, yeni şeyler keşfederek ve aileleriyle kaliteli zaman geçirerek değerlendirilmesini tavsiye etti.

Merak etmeye, öğrenmeye ve hayal kurmaya devam edilmesini isteyen Çay, geleceğin Türkiye'sinin düşünen, araştıran, üreten ve köklerinden güç alan gençlerin omuzlarında yükseleceğini ifade etti.

Öğretmenlere de teşekkür eden Çay, bir eğitim yılını fedakârlık ve meslek aşkıyla tamamlayan tüm öğretmenlerin çocukların hayatına dokunduğunu, onların geleceğe güvenle hazırlanmasını sağladığını belirterek gösterdikleri özveri nedeniyle şükranlarını sundu.

Velilere hitaben yaptığı konuşmada eğitimin okul ve aile iş birliğiyle anlam kazandığını belirten Çay, çocukların gelişim sürecinde ailelerin desteğinin son derece önemli olduğunu ifade etti.

Yaz tatilinde çocukların güvenli, verimli ve mutlu bir dönem geçirmeleri için ailelerin göstereceği ilgi ve rehberliğin karakter gelişimine önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.

Konuşmasının sonunda Muğla Valisi İdris Akbıyık'a da teşekkür eden Çay, Muğla'da eğitimin kalitesini daha da artırmak ve her çocuğa fırsat eşitliği sunmak amacıyla valinin liderliğinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti.