MUĞLA’DA 8 MART KUTLANDI

MUĞLA’DA 8 MART KUTLANDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’da da bir dizi etkinliklerle kutlandı.Bu kapsamda Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni yapıldı.“Mor Cepken” temalı yaka rozetlerinin dağıtılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.“MOR CEPKENİN ARKASINDA YÖRÜK KÜLTÜRÜ VAR”Günün anlam ve önemine ilişkin...

A+A-

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’da da bir dizi etkinliklerle kutlandı.

Bu kapsamda Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni yapıldı.

“Mor Cepken” temalı yaka rozetlerinin dağıtılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

“MOR CEPKENİN ARKASINDA YÖRÜK KÜLTÜRÜ VAR”

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Osman Toprakçı, “1800’lü yıllarda Muğla, Antalya, Toros bölgelerinde yaşayan Yörük kadınları evlenirken çeyizlerine önce mor cepken koyarlardı. Kenarları sarı işlemeli yelek biçimli bu mor cepkeni kadınlar eşleri tarafından haksızlığa uğradıklarında, şiddet gördüklerinde giyer; herkesin görebileceği bir yere geçerlerdi. Böylece şiddet gördüğünü yöre halkına duyururlardı. Yöre halkı mor cepkenli kadının eşinden selamı keser, davetlere çağırmaz, aralarına almazlardı. Böylece mor cepken Yörük kadının sesi ve özgürlüğünün simgesi haline gelmişti. Bugün yakalarımızdaki mor cepkenin arkasında böyle bir Yörük kültürü var. Bu kültür her ne kadar zamanla kaybolmuş olsa da biliyoruz ki bir yerlerde hala mor cepkeni sırtında olan kadınlar var.  Ve tüm mücadelemizi kararlılıkla, tüm kurumlarımızla, topyekün mücadele ruhu içinde sürdürmek tek hedefimiz. Kadınların mağdur olmadıkları günler için harekete geçmeye, müdahil olmaya ve unutmamaya söz veriyoruz! 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun” diye konuştu.

FARKINDALIK İÇİN STANT KURULDU

Daha sonra Sınırsızlık Meydanı’nda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından bilgilendirme standı kuruldu. Kadına yönelik şiddete karşı vatandaşlara broşür ve karanfil dağıtıldı.

Çeşitli etkinlikler gün boyu devam etti.

Bu haber toplam 333 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.