RAMAZAN VE RAMAZANA MAHSUS İBADETLERİMİZ

RAMAZAN VE RAMAZANA MAHSUS İBADETLERİMİZ

İnsan ömründe ilkler unutulmaz ve insanın geleceğini şekillendiren bir özelliğe sahiptir ilk yaşanan ve unutulmayanlar. Dini hayatımızda ilk namaz, ilk oruç, ilk sahur, ilk iftar, ilk teravihler de bu cümledendir. Dedemizin ninemizin bizden satın aldığı ilk oruç, ramazan davulcularının manileri ile uyanılan ilk sahur, hele o kubbeleri çınlatan segah tekbir ve salat-ı ümmiyeler. Hep bu cümledendir ve bizim dini hayatımızı imar eder.

A+A-

İnsan ömründe ilkler unutulmaz ve insanın geleceğini şekillendiren bir özelliğe sahiptir ilk yaşanan ve unutulmayanlar. Dini hayatımızda ilk namaz, ilk oruç, ilk sahur, ilk iftar, ilk teravihler de bu cümledendir. Dedemizin ninemizin bizden satın aldığı ilk oruç, ramazan davulcularının  manileri ile uyanılan ilk sahur, hele o kubbeleri çınlatan segah tekbir ve salat-ı ümmiyeler. Hep bu cümledendir ve bizim dini hayatımızı imar eder. Medeniyetimizde on bir ayın sultanıdır  ramazan, bu yüzden olsa gerek biz hiç bir ayı mahyalarla karşılamayız ve bu mahyalar ki görsel estetiğinin yanında ruh dünyamızı da ayrıca süsler.

            Peki neden on bir ayın sultanı olmuş Ramazan ayı. Ramazan ayı neden diğer aylardan farklı. Bu ayda diğer aylardan farklı olarak hangi ibadetler yerine getirilir ki Müslüman olmanın bereketini dinginliğini huzurunu yaşar insanlar.

            O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah’ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor)1

                Bu ayı sultan kılan ilk neden yüce kitabımız Kur’an ı Kerimin bu ayda indirilmesidir. Bu kitap ki hidayet rehberidir, şifa kaynağıdır, ayetlerini okuyanların imanı artar kalpleri titrer. Ve biz bu yüce kitabımızı Ramazanlarda daha fazla okur dinler ve anlamaya çalışırız.

            Bu ayı sultan kılan ikinci neden yine ayet-i kerime de emredilen oruç ibadetidir bizden öncekilere ve bize emredilen oruç ki ,onun sayesinde bir çok eğitimden geçeriz. irade eğitimi sabır eğitimi empati kurabilme sadece birkaç örnektir ve inanarak bir ay tutulan oruç geçmiş günahları da örten bir ibadettir. sahuru bereket iftarı sevinçtir .Bu aya ait ibadetlerden biri de şüphesiz camilerde evlerde okunan takip edilen  Mukabeledir.

            Cibril ve Rasülullah (sav)’in her ramazanda uyguladığı bu usulü yaşatmak ve Ku’ran ile hemhal olmaktır ve bu gelenek, ramazan ayına daha da canlılık katmaktadır. Bu ayı farklı  kılan başka bir ibadet de diğer aylarda olmayan teravih namazlarıdır .peygamber efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurur“

            Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.)2

Teravih namazlarını ailecek camilerde cemaatle kılmak da bu aya ayrı bir bereket  katmaktadır ve çocuklarımıza cami sevgisini kazandıran bir etkinliğe sebeptir ve teşvik edilmedir.

            Bu aya ait başka bir ibadet de İtikaftır. Tefekküre vesile olan bu ibadet Diyanet işleri Başkanlığımızın itikafa girilecek camileri belirleyip görevlendirme yaparak itikafa giren kardeşlerimize rehberlik etmesi de ayrı bir kazanım olmuştur.

            Bayrama erişen kardeşlerimizin Fitreleri ise, Müslüman kardeşliğini perçinleştiren bir ibadet olup zengin ve fakirlerin arasına kurulan bir köprü vazifesi görmektedir. Asla ihmal edilmemelidir.

            Dünya da ve ahirette bayramız olacak bu ayı tüm ibadetler ile değerlendirmek şu fani dünyadaki en büyük kazancımız olacaktır.

Rabbimiz cümlemizi nice ramazanlara kavuştursun.

 

Bu haber toplam 408 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.