YERALTI KÖMÜR İŞLETMESİ PROJESİNE DAVA AÇILDI

YERALTI KÖMÜR İŞLETMESİ PROJESİNE DAVA AÇILDI

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği, Yatağan’ın Hacıbayramlar Mahallesinde Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yeraltı Kömür İşletmesi Projesine verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali için dava açtı.

A+A-

Muğla’nın Yatağan ilçesi Hacıbayramlar Mahallesinde Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yeraltı Kömür İşletmesi Projesi için “ÇED Olumlu” kararı verilmişti.

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Yeraltı Kömür İşletmesi Projesine verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali için Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Mahkeme önünde yapılan basın açıklamasında Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, yapılması planlanan proje ile su kaynaklarının olumsuz etkileneceği, aynı projeye karşı açılan daha önceki dava bilirkişi raporlarında olumsuzlukların gözler önüne serildiğin kaydetti.

“PROJE 2018 YILINDA İPTAL ETTİRİLMİŞTİ”

Kazım Erol tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bugün burada Menteşe dahil 300 bin kişinin suyunu, yaşamını, tarımını bitirecek olan Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş’nin Hacıbayramlar yeraltı kömür işletmeciliğine karşı hukuki süreç başlatmak için bulunuyoruz.

Hacıbayramlar-Hisarardı IR: 8130 Ruhsat Sahalı alanda 2018 yılında hukukçumuz Mehmet Çilsal'ın hazırladığı dosya ile Muğla Valiliğinin vermiş olduğu ÇED gerekli değildir kararı iptal ettirilmişti. Gözü para hırsı dolmuş Bereket Enerji bu mahkeme kararına karşı Çevre İklim Değişikliği ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden ÇED olumlu kararı ile karşımıza geldi. Projeye göre alanda 13 yıl yeraltı madenciliği yapacağını beyan etmektedir. Bu davaya da hukukçumuz Mehmet Çilsal beyin hazırladığı dosya ile dava açacağız.

“BİLİRKİŞİ RAPORLARINDA OBRUKLAR OLUŞACAĞI BİLDİRİLMİŞTİ”

Aynı projenin daha önceki dava bilirkişi raporlarında alanın tarım sahası olduğu, bu çalışma ile alanda büyük obruklar oluşacağı, tarım yapılamaz hale geleceği, toprak ve jeolojik yapı kayıplarının kaçınılmaz nedeniyle göçükler oluşacağı can kayıplarının kaçınılmaz olduğunu bildirmesine rağmen vahşi madenci Bereket Enerji halkın yaşam alanlarını yok etmek için harekete geçmiştir.

“ALAN MUĞLA’NIN SU DEPOSUDUR”

Bayırdan Gökbel Dağına kadar olan alan Muğla’nın su deposudur. 300 bin kişinin suyu yok edilecek bu proje ile. Bu proje hayata geçtiğinde evlerinizde su kesintileri ile karşılaşacaksınız.

Muğla Büyükşehir Belediyesi bu projeye dava açarak halkın suyuna sahip çıkmıştır. Dernek olarak bu davaya da müdahil olacağız. Proje alanında kamulaştırma kararı bulunsa da vatandaşlarımızdan yerlerini vermemelerini istiyoruz. Dernek olarak kamulaştırmaya karşı da dava açacağız.

Cennet Koydan, Yatağandan, Marmaris Milli Parkından dağından sahiline kadar Muğla kuşatma altındadır. Tüm Muğla halkına Muğla’ya sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

YERALTI KÖMÜR İŞLETMESİ PROJESİ NEDİR?

Raporda yer alan bilgilere göre, kömür üretimi yeraltı madenciliği, tam mekanize uzun ayak sistemi ile yapılacak. Proje kapsamında üretilecek kömür, Yatağan A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Yatağan Termik Santralinde hammadde olarak kullanılacak.

“SANTRALİN ÖMRÜ 13 YIL DAHA UZATILMIŞ OLACAKTIR”

Projeye konu kömür ocağının üretime başlaması ile santralin ömrünün 13 yıl daha uzatılmış olacağı bilgisinin yer verildiği raporda şu ifadeler yer aldı:

“Mevcut durumda, santralin ihtiyacı olan kömür, üretimi devam eden sahalardan karşılanmaktadır. Bununla birlikte bu sahaların kömür rezervleri dikkate alındığında, santralin ihtiyacına yaklaşık olarak 2-3 yıl daha cevap verebileceği öngörülmektedir. Bu durum, Yatağan A.Ş.’ye ait henüz işletmeye alınmamış sahalarda kömür üretim faaliyetlerine başlanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu nedenle 20058130 numaralı ruhsat alanında yıllık 2.250.000 ton kömür üretimi yapılması planlanmakta olup, proje ömrü 13 yıl olarak belirlenmiştir. Projeye konu kömür ocağının üretime başlaması ile santralin ömrü 13 yıl daha uzatılmış olacaktır.”

HAYIRLI BARAJI PROJESİ İPTAL EDİLMİŞTİ

2017 yılında DSİ tarafından yapılması planlanan II. Merhale Hayırlı Barajı Projesinin, Yeraltı Kömür İşletmesi Projesiyle çakışması nedeniyle baraj projesinin iptaline karar verilmişti. Konuya ilişkin ÇED dosyasında şu ifadeler yer aldı:

“Konu projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme süreci, 2017 yılında başlamış olup, söz konusu projenin DSİ Genel Müdürlüğü’nün bölgede planlamış olduğu Muğla Yatağan II. Merhale Hayırlı Barajı Projesi ile çakışması sebebiyle süreç tamamlanamamıştır. Ancak ilerleyen süreçte, (Mülga)T.C. Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının yer aldığı üst kurul tarafından proje alanlarında incelemeler yapılmış ve incelemeler sonucunda; madencilik faaliyetlerinin sağlayacağı katma değerin Muğla Yatağan II. Merhale Hayırlı Barajı Projesinin sağlayacağı katma değere oranla daha fazla olacağı, yatırımın ve istihdam büyüklüğü dikkate alınarak madencilik faaliyeti lehinde işlemlerin yapılmasına ve Muğla Yatağan II. Merhale Hayırlı Barajı Projesinin iptal edilmesine karar vermiştir.”

Bu haber toplam 627 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.