YEREL BASIN ACİL DESTEK BEKLİYOR

YEREL BASIN ACİL DESTEK BEKLİYOR

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan, kur artışının yerel basını olumsuz etkilediğini söyledi. Kaytan, “Kasım ayı içerisinde ABD dolarındaki kur artışından dolayı, yerel gazeteler, televizyonlar, internet medyası, radyolar ve basın yayın işletmeleri artan maliyetlerin karşısında zorlanmaktadır” dedi.Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan, son günlerde kur artışının tüm sektörleri olduğu gibi...

A+A-

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan, kur artışının yerel basını olumsuz etkilediğini söyledi. Kaytan, “Kasım ayı içerisinde ABD dolarındaki kur artışından dolayı, yerel gazeteler, televizyonlar, internet medyası, radyolar ve basın yayın işletmeleri artan maliyetlerin karşısında zorlanmaktadır” dedi.

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan, son günlerde kur artışının tüm sektörleri olduğu gibi yerel basını da olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Kaytan, “Temmuz 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirleri kapsamında başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının gazetelere abone olmasına, reklam ve ilan vermesine büyük kısıtlamalar getiren düzenlemenin bir an önce geri alınmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“GAZETE KÂĞIDININ TON FİYATI 800 DOLARA YÜKSELDİ”

Ege Gazeteciler Federasyonu Başkanı, Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan, “Kasım ayı içerisinde ABD dolarındaki kur artışından dolayı, yerel gazeteler, televizyonlar, internet medyası, radyolar ve basın yayın işletmeleri artan maliyetlerin karşısında zorlanmaktadır. Türkiye’de ilk koronavirüs vakası ile başlayan salgın şartlarında okur kaybeden, reklam gelirleri dibe vuran yerel gazeteler başta olmak üzere, televizyon, radyo ve internet sitelerinin içine düştüğü ekonomik sıkıntılar, döviz kurundaki yükselişin getirdiği maliyet artışlarıyla artık dayanılmaz bir hal almıştır. Kâğıt, kalıp, mürekkep başta olmak üzere bilgisayar, büro makineleri gibi sarf malzemelerinde yaşanan döviz bazlı artışa, döviz kurlarındaki artışın da eklenmesi sıkıntıyı büyütmüştür. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış ise gazetelerin dağıtım maliyetlerine yansımıştır. Sigorta primleri ve vergi ödemelerinde herhangi bir teşvik ya da indirimden yararlanmayan basın yayın işletmeleri, artan personel maliyetlerini karşılamakta güçlük çekmektedir. Maliyetlerde yaşanan artışa karşın, abone, ilan ve reklam gelirleri aynı oranda artmamakta, hatta ekonomik daralmadan dolayı düşmektedir. 2018 Ağustos ayında gazete kâğıdının ton fiyatı 450 Dolar iken bugün 800 Dolara yükselmiştir. Buna paralel olarak döviz kurunda yaşanan artış maliyetleri katlamaktadır. Dikkate alındığında kâğıtta görülen maliyet artışı yüzde 200’leri geçmiştir” dedi.

“BASINA UYGULANAN TASARRUF TEDBİRLERİ GERİ ALINSIN”

Yerel basına destek beklediklerini dile getiren Kaytan, “Temmuz 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirleri kapsamında başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının gazetelere abone olmasına, reklam ve ilan vermesine büyük kısıtlamalar getiren düzenlemenin bir an önce geri alınmasını arzu ediyoruz. Bu konuda Muğla Milletvekillerinden, siyasi parti il başkanlarından destek bekliyoruz. Vergi yüzsüzleri listesinin gazetelerde yayınlanması uygulamasına son veren kanun teklifinin TBMM’den geri çekilmiş olmasına rağmen, İcra İflas Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle icra ilanlarının gazetelerde yayınlanmasına kısıtlama getirme planlarının artık bir daha inmemek üzere rafa kaldırılmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 320 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.