DATÇA’DA KAÇAK YAPI SAYISI 700’E ULAŞTI

DATÇA’DA KAÇAK YAPI SAYISI 700’E ULAŞTI

NEVAL ARSLAN // Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediye başkanlarının katılımıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşma yapan Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, 2018 yılında çıkan imar affından sonra, Datça’da yapılan kaçak yapıların sayısının 700’e ulaştığını belirtti. Uçar, “Bakanlığın bir an önce imar affı beklentisi olan vatandaşlara ‘tekrar bir imar affının olmayacağını’ mutlaka açıklaması gerekiyor” dedi.

A+A-

Muğla’da, CHP’li Belediye Başkanları, Muğla Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Menteşe Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen eğitim, bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı için Menteşe ilçesinde bir araya geldi.

Menteşe’de bir otelde gerçekleşen toplantıya, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve basın mensupları katıldı.

"BAKANLIK AÇIKLAMA YAPMALI"

2018 yılında çıkan imar affından sonra, yapılan kaçak yapıların sayısının 700’e ulaştığını belirten Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, “Bakanlığın bir an önce imar affı beklentisi olan vatandaşlara ‘tekrar bir imar affının olmayacağını’ mutlaka açıklaması gerekiyor” dedi.

“BEKLENTİ ÇARPIK KENTLEŞMEYE SEBEP OLUYOR”

Başkan Uçar yaptığı konuşmada, “Datça 24 bin nüfusa sahip ama yaz-kış 50 bine ulaşarak, yaz aylarında ise yaşanan nüfus artışı ile ortalama 12 aya böldüğünüz zaman 80 bin nüfusa hizmet ediyoruz. İller bankasından gelen 24 bin kişilik bütçeyi, 80 bin nüfusa paylaştırıyorum. 260 personelim var. 260 personelimle Datça’nı temizliğinden tutun yapılması gereken her şeyden sorumlu olmamızın bilinci ile yetişmeye çalışıyoruz. Datça gelişmekte olan bir turizm kenti. Şu anda herkesin gözbebeği, bulunmak istediği bir yer. Bununla beraber arsa alarak, Datça’ya yerleşmek isteyenlerin de çoğunlukta oldu bir ilçe. Bakanlığın bir an önce imar affı beklentisi olan vatandaşlara ‘tekrar bir imar affının olmayacağını’ mutlaka açıklaması gerekiyor. Herkesle tek tek konuştuğumda, gördüm ki herkesin bir beklentisi var. Oysaki imar affının tekrardan olması gündemde değildir ama mutlaka bakanlık tarafından buna bir açıklık getirilmeli. Muğla’mıza hep beraber sahip çıkmamız gerekiyor. Kaçak yapıların bir kentte oluşturduğu çarpık kentleşmeye sebep olduğunu hepimiz biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

ahmet-aras.jpg

“KENTLERİMİZİ KORUMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise, “Sadece bölgemiz değil, ülkemiz ekonomik anlamda çok zor bir süreçten geçiyor. Vatandaşlarla beraber, kurumlarımızda ekonomik sıkıntıdan zorlu bir süreç yaşıyor. Özellikle 2 yıldır karşı karşıya kaldığımız pandemi bizi ciddi şekilde zorlamıştı. Üzerine bir de ekonomik kriz eklenince hizmette zorlandığımızı söyleyebilirim. Muğla, bölge olarak 2 yıldır ciddi bir talep alıyor. İnsanlar Bodrum’a ya da diğer kentlerimize yerleşmek istiyor. Bununla birlikte yapılaşma arttı, nüfus çok fazla arttı. Kentlerimizi korumakta da güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

“ÖZELLEŞTİRME, KARARNAMEYLE ONAYLAMA ARDINDAN SATIŞ”

Rantçı politikalarla devam eden en büyük sonucun ise kamu arazilerinin satışlarında olduğuna değinen Başkan Aras, “Hiç planlanmayan, daha önce hiç imar planlarında konu edinmemiş alanlar dahi özelleştirme muhalefetiyle planlanıyor, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle onaylanıyor planlar ve satışa sunuluyor. Bölgemizde bunların yaşanmasını istemiyoruz. Bunlarla ilgili mücadelemizi de kararlılıkla sürdürüyoruz. Koylarımızı, doğayı ve doğal kaynakları korumakla ile ilgili de büyük bir mücadele içerisindeyiz” dedi.

osman-gurun.jpg

MUĞLA NE VERİYOR NE ALIYOR?

2021 yılında en fazla vergi veren 81 il arasında Muğla’nın 18’inci sırada olduğunu dile getiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “2021 yılında Muğla’nın ödediği vergi, 5 milyar 931 milyon lira. Biz genel Türkiye’de toplanan vergiler içerisinde baktığımızda yüzde sıfır elli birini veriyoruz. Bu durumuyla Muğla 18’inci sırada” dedi.

Gürün, 2021 yılında merkezi hükûmetten Muğla’ya yapılan yatırımın değerlendirildiğinde ise 384 milyon 186 bin lira olduğunu belirterek, “Yani yüzde sıfır yirmi dokuz. Sıralamada 34’üncü sıradayız. Bu bir adaletsizlik. Muğla, eğer yapılması gerekenlere, eksiklerimizi tamamlarsak eğer çok daha fazla katma değer üretecek kapasiteye sahibiz. Lütfen inceleyin. Muğla ne veriyor ne alıyor?” şeklinde konuştu.

“BAKAN MUĞLA’YA GELİYOR, BİZE BİLGİ VERİLMİYOR”

Başkan Gürün konuşmasında, önceki dönemlerde bir bakan Muğla’ya geldiği zaman bakanın programının bütün belediyelere bildirildiğini belirterek, artık belediye başkanlarına bilgi verilmediğini ve programlarla ilgili bilgilendirilmediğine sitem etti.

“Böyle bir şey olmaz” diyerek tepki gösteren Gürün konuşmasına şöyle devam etti:

“Önceden, ‘Bakanımız şu tarihte Muğla’ya gelecek, şu tarihte valilikte karşılanacak, valilikte bakanla temaslar olacak ve bakan daha sonra siyasi olarak, diğer toplantılara katılacak’ denirdi. Şimdi böyle bir program gelmiyor. Biz kulaktan duyuyoruz. Bakan geliyormuş. Nereye geliyormuş? Orya, buraya gidecekmiş, orda akşam yemek yenecekmiş. Mış, miş. Büyükşehir belediye başkanı olarak benim o programdan haberim yok, o program içerisinde benim hangi bölümde yer alacağımdan daha önce bildirilmiş mi, biliyor olmamıza rağmen karşılamamızı, toplantımızı ve toplantıdan sonra da gerekli olan brifingimizi vererek, sorunlarımızı ve çözümlerimizle ilgili takiplerimizi kendilerine söylerdik. Bu yok, şu anda yok. Bu yapılmıyor. Niye yapılmıyor diye bir soru sormak lazım değil mi? Her seferinde ‘Biz bir şeyi atlıyor muyuz, kaçırıyor muyuz’ diye valilik özel kalemine veya diğer arkadaşlara ‘Bu programda belediyenin bir görevi var mı, belediye başkanımız nereye gelecek, gelecek mi, nasıl gelecek, nerede katılacak, hangi programda bulunacak’ diye soruyoruz.”

RESMİ AĞIZDAN AÇIKLAMA YOK, KAÇAK YAPIYA DEVAM

Vatandaşların 2’inci imar affını beklediklerini söyleyen Başkan Gürün, “Şu anda 2’inci imar affı bekleniyor ve buna bağlı inşaatlar var. Burada bulunan belediye başkanlarımızın bulunduğu bölgelerin hepsi turizm alanları ve en çok bu tür harekete maruz kalan belediye başkanları burada. Sayın Bakan çıkacak ve özel olarak bu konuya ilişkin, “Ey vatandaşlar, kesinlikle 2’inci bir af yok. Eğer kaçak inşaat yaparsanız büyük cezaya ve yıkıma uğrayacaksınız. Kesinlikle kaçak yapı yapmayın’ diyecek. Bu lafın ne zorluğu ne de güçlüğü yok. Bir resmi ağızdan bu kadar net bir açıklama var mı, yok. Vatandaş kaçak yapı yapmaya devam diyor, belediye başkanları da peşlerinden koşmaya devam ediyor” dedi.

KARAVAN TURİZMİ MEVZUATI ÇIKARILMALI

Yüzlerce karavan Muğla’ya sefer için hazırlık yaptığına dikkat çeken Başkan Gürün, “Çok büyük endişemiz var. Türkiye’nin her yerinde karavan imalatı yapılıyor. Yüzlerce karavan Muğla’ya gelecek. Bunların bir kısmı gerçekten karavan; içinde suyu ve fosseptiği bulunan, çevreye zarar vermeyen, bir kısmı ise dandik. Çadır turizmi artacak. Önlemler alınmadı, ormanların içerisine çadırlar kurulacak. Her türlü ihtiyaçlar orada giderilecek. Belediyelerin çöp toplamakla ilgili sıkıntıların artmasıyla, hastalıklarda yaşanabilecek. Hukuki bir alt yapı oluşturulmasına ilişkin, bakanlığa iki yazı yazdım. Bir karavanın gelmesi, konuşlandırılması ve dikkat etmesi gereken konularla ilgili bir mevzuat çıkarılması gerekiyor. Yoksa bununla baş edemeyiz. Bakalım yazımıza dönüş yapılacak mı?” şeklinde konuştu.

toplu.jpg

Bu haber toplam 710 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.