Ceylin ŞENER

Ceylin ŞENER

DEĞERLİ ARKADAŞLARIM

A+A-

 2022 YKS NE ZAMAN?

YKS 1. OTURUM TYT (Temel Yeterlilik Testi) 18 Haziran 10.00 165 dakika 120 soru

YKS 2. OTURUM AYT (Alan Yeterlilik Testi) 19 Haziran 10.00 180 dakika 160 soru

YKS 3. OTURUM YDS (Yabancı Dil Testi) 19 Haziran 15.30 120 dakika 80 soru

Siz değerli arkadaşlarımla  cumartesi günü ve Pazar günü sınav heyecanı yaşayacağım için sizlerle  köşe yazımda paylaşmak istedim.

Öğrenci başarılı olmak, anne babalarımız  çocuklarının başarısını görmek istiyorlar elbette. Ancak sınav başarının tek ölçütü olmamalı. Özellikle tek bir sınavla ölçümlenmeye çalışılan başarı, çocuklar için tek değerlendirme aracı görülmemeli.

Sınava dair stres ve kaygı, vücudumuzun ‘savaş ya da kaç’ tepkisini ortaya çıkarır ve adrenalin salgılanır. İyi ve olumlu düşünmek için kullanabileceğimiz tüm enerji kötü ve olumsuza dönüşür, vücudumuz tetikte kalır. Beynimiz en kötü senaryoları üretir, iyi sonuçları hayal etmek zorlaşır. Bu durumu yaratmamak, sakin kalmak, motivasyonu yüksek tutmak, tam performansı sergileyebilmek için sınav öncesinde ve sınav sırasında bazı taktikler uygulanabilir:

Sınavdan önce

• Uyku düzeninin sağlanması en önemli unsurdur. Uyku düzenini ayarlamak son haftaya bırakıldıysa hala geç değildir. Sınav saati 10:15. Herkes için yeterli uyku miktarı farklı olabilir..

• Sınavdan bir önceki gece uykuya dalma problemi yaşanabilir. Bu oldukça normal ve beklenendir. Önemli olan uykuya dalamamayı stres haline getirmemektir.

• Kahvaltı düzeni de en az uyku kadar önemlidir.

• Sınav öncesi hafta boyunca evin sakin ve huzurlu olması önemlidir.

• Anne babalar da elbette çocukları için en iyisini, en güzelini istiyorlar, en başarılı sonuçları almalarını hayal ediyorlar. Çünkü her anne baba için çocuğu ve onun hayatı oldukça değerli. Ancak bazen iyi niyetli istekler, yanlış ifadelere ve yanlış davranımlara dönüşebilir.

• Sınavın önemli olduğu ancak tek hayat amacı olmadığı, başarısız sonuçların dünyanın sonu olmayacağı hem öğrencinin hem de ailesinin esas düşüncesi olmalıdır. Tüm gelecek bu sınava bağlanmamalıdır. Daha iyi hazırlanmak, tekrar denemek, istenilen sonucu elde etmek gayet mümkündür.

• Sınava dair yanlış düşünce kalıplarından uzaklaşmak gerekir..

• Tercihen sınavdan bir gün önce öğrenciye ders çalışmayı bırakmasını ve o günü keyifli aktivitelerle, sevdiği kişilerle geçirmesini öneririz. yapmamak, uzun süre bilgisayar-telefon-televizyon-tablet ekranları başında vakit geçirmemek ve dışarıda yemek yememektir.

• Sınav günü kız öğrenciler için özel günlerinin başlangıcına denk gelebilir. Bunu önceden bilmek ve eğer zorlu geçiyorsa ağrı kesici, ısı bantı gibi destekleri hazırlamak, özel güne dair stresi azaltacaktır.

• Sınavdan bir gün önce eş, dost ve akrabalar başarı dileklerini iletmek için sizi ve çocuğunuzu yoğun şekilde arayabilirler.

Sınav esnasında

• Sınava, bugüne kadar yaptığınız ders sıralamasında başlayın. Yeni bir sıralama denemeyin. Alışık olduğunuz düzeni sürdürürseniz, esas sınavı da bugüne kadar girdiğiniz diğer deneme sınavları gibi görürsünüz ve bu sizi rahatlatır.

• Önceliğiniz soruları hızlıca çözmek değil doğru okumak olsun. Soruda sizden neyin istendiğini anlamadan ve emin olmadan işaretleme yapmayın.

• Soruya ait seçenekleri incelerken, eleme tekniğini kullanın. Bu kesin değil, bu olamaz şeklinde eleyerek, seçenekleri en aza indirgeyin.

• Bir testteki kolay, çok kolay ve normal soruları birinci turda çözerek; diğerlerini yani zor ve çok zor soruları ikinci tura bırakmaya turlama tekniği denir.

• Yeteneğinize, çalışmalarınıza ve kendinize ne kadar güvenirseniz güvenin işlem gerektiren soruları sınav sırasında mutlaka kâğıt üzerinde, yazarak çözün. Zihinden yapmaya çalışmayın.

• Sınavda sadece okuduğunuz soruya yoğunlaşmalısınız. Soruyu okurken aklınız hala bir önceki soruda kalmışsa o an okuduğunuz soruda dikkatinizi toplamanız mümkün olamaz. Her sorunun birbirinden bağımsız olduğunu unutmayın ve her bir soruya ayrı ayrı yoğunlaşın. Eğer sınav anında bir önceki soruyu düşünmekten kendinizi alıkoyamıyorsanız, ilerleyemiyorsanız kısa bir süre için başınızı kaldırıp 15-20 saniye kadar ara verebilirsiniz.

• Ara verdiğinizde nefes egzersizi yapabilirsiniz. En ideal ve rahatlatıcı nefes egzersizi 4-7-8 nefesidir. Burnunuzdan 4 saniye nefes alın, aldığınız nefesi 7 saniye tutun ve nefesinizi 8 saniyede ağzınızdan verin.

• Aklınız bir önceki soruda kalmayabilir ama dışarıdan gelen bir ses, sınav salonundaki bir eşya vb. bir durum dikkatinizi dağıtabilir, odağınızı sınav dışı şeylere kaydırabilir.

• Soruları önyargıdan uzak değerlendirin.

• Ve son olarak bildiğiniz gibi sınav Cumartesi ve Pazar olmak üzere iki gün sürecek.

Tüm yıl boyunca çalıştık, emek verdik  yolculuğun sonuna geldik. . Yolculuk boyunca edinilen kazanımların karşılığı bu hafta sonu alacağız inşallah. Dilerim Tüm arkadaşlarımın  elde edeceği sonuçlar, onları hayallerine bir adım daha yaklaştırır. Tüm arkadaşlarıma  gönülden başarılar diliyorum!

Önceki ve Sonraki Yazılar