DÜNYA BÖBREK GÜNÜ’NDE ÜCRETSİZ ÖLÇÜM YAPILDI

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ’NDE ÜCRETSİZ ÖLÇÜM YAPILDI

Muğla’nın Menteşe ilçesi Sınırsızlık Meydanı’nda, 10 Mart Dünya Böbrek Günü ve 14-20 Mart Tuz Farkındalık Haftası dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ve Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından ücretsiz kan şekeri ve tansiyon ölçümü yapıldı.Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Huddam, vatandaşlara böbrek sağlığının önemini ve yapılması gerekenleri anlattı.Böbrek...

A+A-

Muğla’nın Menteşe ilçesi Sınırsızlık Meydanı’nda, 10 Mart Dünya Böbrek Günü ve 14-20 Mart Tuz Farkındalık Haftası dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ve Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından ücretsiz kan şekeri ve tansiyon ölçümü yapıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Huddam, vatandaşlara böbrek sağlığının önemini ve yapılması gerekenleri anlattı.

Böbrek hastalıklarının dünyada sıklığının her geçen gün arttığını dile getiren Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Huddam, bu hastalığın halk sağlığı problemi haline geldiğini söyledi.

“BÖBREK SAĞLIĞININ ÖNEMİNİN ALTINI ÇİZMEK İÇİN TOPLANDIK”

Huddam, “Tüm dünyada kronik hastalıkların sıklığı her geçen gün daha da artıyor. Böbrek hastalıkları da bunlar içinde en çok artan hastalıklardan bir tanesi. Mart ayının ikinci haftası Dünya Böbrek Günü olarak biliniyor. Böbrek sağlığının önemi, böbrek hastalıklarının azaltılması ve farkındalığın arttırılması için tüm dünyada kutlanıyor. Bizde bugün Muğla’mızda dünya böbrek gününü, bu hastalığın farkındalığını arttırmak, böbrek sağlığının öneminin altını çizmek için toplandık ve hastalarımızın tansiyonlarını ölçerek hem tuza dikkat etmeleri gerektiğini hem de böbrek sağlığını koruması için yapması gerekenleri anlattığımız bir etkinlik düzenledik” diye konuştu.

DİYALİZE GİREN HASTA SAYISI BİN 100’LÜ RAKAMLARA ULAŞTI

Huddam, “Yapılan epidemiyokij çalışmalara göre dünyada, böbrek hastalığının 18 yaş üstü erişkinlerde görülme sıklığı yüzde 13.4. Bizim bölgemi için de benzer rakamlar ve benzer sorunlarla karşı karşıyayız. Özellikle böbrek hastalığının son dönemi diyaliz gerektiren böbrek hastalığının sıklığı da her geçen gün artıyor. Muğla’da diyalize giren hasta sayımız bin 100’lü rakamlara ulaşmış durumda. Onun dışındaki hasta sayılarımız yine 15-20 binleri geçmiş durumda. Bu sebeple böbreklerimizi korumak için tuz tüketimini azaltmak, düzenli egzersiz yapmamız, beslenmemize dikkat etmemiz ve sigarayı bırakmamız gerekiyor” dedi.

Bu haber toplam 299 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.