Kirişci: “Yanan ormanlık alanlarda ne zaman bir otel yükselecek diye bekleyenlere duyurulur”

Kirişci: “Yanan ormanlık alanlarda ne zaman bir otel yükselecek diye bekleyenlere duyurulur”

Muğla’da 2021 yılında yanan 50 bin 470 hektarlık ormanlık alana ilişkin konuşan Bakan Kirişci, “Yanan bir orman alanı gördüklerinde ‘acaba burada ne zaman bir otel yükselecek’ diye bekleyen ama avucunu yalayanlara da buradan duyurmuş olalım. Hemen yangın sonrası çalışmalar kapsamında 201 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Sahanın tamamı yeniden ormanlaştırılmış oldu. Otele ilişkin bir çalışma asla yapılamaz, böyle bir şeye asla müsaade edilemez" dedi.

A+A-

Kirişci: “Yanan ormanlık alanlarda ne zaman bir otel yükselecek diye bekleyenlere duyurulur”

“YANAN ORMANLIK ALANLAR, YENİDEN ORMANLAŞTIRILDI”

-NEVAL ARSLAN

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci Muğla’nın Menteşe ilçesinde Tarım Sektörü Temsilcileriyle bir araya geldi. Muğla’da 2021 yılında yanan 50 bin 470 hektarlık ormanlık alana ilişkin konuşan Bakan Kirişci, “Yanan bir orman alanı gördüklerinde ‘acaba burada ne zaman bir otel yükselecek’ diye bekleyen ama avucunu yalayanlara da buradan duyurmuş olalım. Hemen yangın sonrası çalışmalar kapsamında 201 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Sahanın tamamı yeniden ormanlaştırılmış oldu. Otele ilişkin bir çalışma asla yapılamaz, böyle bir şeye asla müsaade edilemez" dedi. 

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci bir dizi ziyaret için Muğla’ya geldi. Muğla programı kapsamında ilk olarak Muğla’nın Milas ilçesinde 14. Güney Ege Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarını gezen Bakan Kirişçi ardından Muğla Valiliği’ni ziyaret etti.

Bakan Kirişçi Muğla programı kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Tarım Sektörü Temsilcileri ile toplantıya katıldı.

snm-1359.jpg

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’ye toplantıda Muğla Valisi Orhan Tavlı, Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pekdil, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, AK Parti Muğla İl Başkanı Av. Gültekin Akça, MHP Muğla İl Başkanı Oğuz Akarfırat ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey eşlik etti.

“TARIMDA PLANLAMA ŞART”

Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Bakan Kirişçi, “Muğla’ya gecikmiş bir ziyaret oldu. Çünkü Muğla bizim açımızdan önemli bir şehir. Su ürünleri alanında ise ayrı bir önemi ve yeri var. Bizim su ürünleri ihracatımızda neredeyse üçte ikisinin yakınına tek başına Muğla’mız gerçekleştirmektedir. Türkiye iklimsel açıdan kuraklıkla aşırı yağışı bir arada yaşayan ve bunu da deneyimleyen bir ülke. Türkiye yüzde 55-60’ı yanmaya meyilli. Tıpkı Marmaris yangınında yaşadığımız durum gibi. Tam kuraklığı konuşurken bir anda aşırı yağışı, sel ve taşkınları konuşmaya başladık. Dolayısıyla biz bunu kabul ederek kendimizle ilgili bir üretim planlaması yapma zorundaydık. Tarımda planlama şart. Bu planlamayı sağlayan kanun artık meclisimizden geçti, bundan sonrada resmi gazetede yayınlanmasının ardından e kısa zamanda da ikinci mevzuatları da çıkarılarak uygulamaya koyulacak” ifadelerine yer verdi.

“ORMAN YANGINLARINDA HAYATINI KAYBEDEN 105 KARDEŞİMİZE ŞEHİTLİK UNVANI VERİLECEK”

Bakan Kirşici şöyle devam etti: “Orman yangınlarında hayatını kaybeden kardeşlerimize, toplamı 133 kardeşimiz. Yabancıları çıkarırsak 105 kardeşimiz. Bu 105 kardeşimize şehitlik unvanı verilmesini sağlıyoruz. Canını feda etmekten, gözünü kırpmadan yeşil vatanı için canını feda eden bu kardeşlerimize biz yakınlarını ve ailelerini tekzip etmek adına şehitlik payesini kardeşlerimize vermiş olacağız. Bundan sonra tek bir kardeşimizin tırnağına zarar gelsin istemeyiz.”

“MUĞLA’MIZDA 540 ARACIMIZ OLDU”

5 bin 300’ün üzerinde sadece OGM’nin makine parkının olduğuna değinen Bakan Kirişci, “Yine 5 bin 600’lere ulaşan DSİ’nin makine parkı var. OGM şuan Türkiye’de parkında en fazla araç bulunduran ikinci kurum konumuna geldi. Bakanlık olarak da 11 bin üzerinde şuanda makine parkında araçlarımız var. Biz istedik ki özellik Muğla ilimize daha fazla araç yardımında bulunalım ve geçen seneki verdiklerimizden ayrı olarak 14 arazöz, 2 adet 28 tonluk su tankeri, 10 ilk müdehale aracı, 3 kamyon ve 1 tane de 26 tonluk ekskavatör aracı Muğla’mızın orman ile ilgili envanterine dahil ettik. Hali hazırda 510 aracın olduğu Muğla’mızda 540 aracımız olmuş oldu. Allah gerek etmesin. Bu bizim devlet olarak da yeri geldiğinde gücücümüzü gösterir” dedi.

“10 MİLYON 600 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULDU”

Muğla’da meydana gelen orman yangınlarına ilişkin konuşan Bakan Kirişci, “2021 yılında yanan 50 bin 470 hektarlık bir alan vardı. Bu 2021 yılında hemen yangın sonrası çalışmalar başladı. 201 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Artık burada sahanın tamamı yeniden ormanlaştırılmış oldu. Hani birileri sürekli yanan bir orman alanı gördüklerinde ‘acaba burada ne zaman bir otel yükselecek’ diye bekleyen ama avucunu yalayanlara da buradan duyurmuş olalım. Böyle bir çalışma asla yapılamaz, böyle bir şeye asla müsaade edilemez. Çünkü hukuk buna izin vermez. 2022 yılında yanan 5 bin 671 hektarlık sahanın yüzde 67’sinde üretim, yüzde 37’sinde de saha hazırlığı çalışmaları tamamlandı. 10 milyon 600 bin fidan da toprakla buluşturulmuş oldu” söylemlerinde bulundu.

“BAL ÜRETTİĞİMİZ ALANLAR YOK OLDU DEMEYİN”

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Dünya’da çam balının yüzde 85’i Muğla’da üretiliyor. 2021 yılında yaşanan orman yangının da bu balı ürettiğimiz alanlar da ‘yok oldu’ demeyin, bu 50 bin 470 hektarlık alanın vermiş olduğu zarar sadece çam balı üretim alanının yüzde 5’ine tekabül ediyor. Keşke bu yüzde 5’ide olmasaydı ama bu yüzde 5ile sınırlı kaldığını da belirtmek istiyorum” dedi.

Konuşmasının ardından sektör temsilcileriyle toplantı gerçekleştiren Bakan Kirişci, Muğla programı kapsamında ziyaretlerine devam etti.

snm-1340.jpg

 

Bu haber toplam 243 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.