MENTEŞE MECLİSİNDE ÇİMENTO TARTIŞMASI

MENTEŞE MECLİSİNDE ÇİMENTO TARTIŞMASI

NEVAL ARSLAN// Menteşe Belediyesi olağan Ağustos Ayı Meclis Toplantısı Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi Nail Çakırhan Salonu’nda yapıldı. 9 gündem maddesi ile toplanan mecliste, Memleket Partisi’nin tek meclis üyesi olan Ferah Gümüş’ün sunduğu ek gündem maddesi meclisi karıştırdı.

A+A-

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Ağustos ayı olağan meclis toplantısını 9 gündem maddesi ile açtı. Gündemi oylamaya sunarken, Memleket Partisi Meclis Üyesi Ferah Gümüş ek gündem maddesi teklifinde bulundu. 9 gündem maddesini oylamaya sunan Başkan Gümüş, ek gündem maddesini sözlü olarak red ederek, “Bu mecliste ek gündem maddesini ben istersem kabul ederim, istemezsem kabul etmem.” dedi.

Ardından muhalefet meclis üyelerinin tepkileri üzerine Başkan Gümüş, “Gündem maddesinin kabul edilip, edilmeyeceğine ben karar veririm. Ben kabul etmiyorum.” diyerek, Meclis Üyesi Ferah Gümüş’ün ek gündem maddesi teklifini oylamaya sundu. CHP’li meclis üyeleri tarafından ek gündem maddesi oy çokluğu red edilerek, Ağustos ayı olağan meclis toplantısı 9 madde ile başladı.

Gündem maddeleri okunarak, görüşmelere ve oylamalara geçildi.

“KARARINIZ DEMOKRASİYE SIĞMIYOR”

Bu arada AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Eray Çiçek söz alarak, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ü Ferah Gümüş'e karşı tutumu ile ilgili eleştirdi. Çiçek, ortaya konan tutumun doğru olmadığını, meclis üyesi Ferah Gümüş’e baskı uygulandığını ve bunun demokrasiye sığmadığını söyledi.

Eray Çiçek’in eleştirel konuşmasının ardından Başkan Gümüş, teklife hayır demediğini belirterek, gündem maddelerinin ardından önergeyi okutacağını ifade etti. Meclis Üyesi Ferah Gümüş ise Bahattin Gümüş’e, “Eğer ek gündem maddesini okutmazsanız, hakkınızda suç duyurusunda bulunacağım.” dedi.

Meclis toplantısında değerlendirilen gündem maddelerinin ardından, Memleket Partisi Meclis Üyesi Ferah Gümüş’ün teklif ettiği ek gündem maddesi (önerge) okutuldu. Ek gündem maddesinde şu ifadelere yer verildi:

“Muğla ili Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesi Deştin Mahallesi arasında bulunan ve belediyemiz tarafından 29.12.2021 tarihinde yapı ruhsatı alan “Entegre Çimento Fabrikası” ile ilgili olarak Nokta TV’ye vermiş olduğu röportajda Belediye Başkanı Sayın Bahattin Gümüş, ruhsat vermiş olduğu fabrika sahasının ilçe merkezine uzaklığı kuş uçumu 30 km. olarak belirtmiştir. Yine aynı röportajda 1. ÇED’in eksikliklerini firma gidermiş ve 2. ÇED raporu almıştır diyerek kendisinin de çimento fabrikasına karşı olduğunu belirtmiş ve her ne kadar son sistem yapacağız deseler de çevreye az da olsa çevreye zararının olacağını düşünüyorum diyerek açılan ÇED iptal davasına müdahil olduklarını ve inşallah ÇED iptal edilir ve bizde çimentodan kurtuluruz demiştir. Entegre Çimento Fabrikasının Menteşe ilçe merkezimize uzaklığı ve ruhsat projelerinin incelenmesi amacıyla imar komisyonuna, az da olsa çevreye zarar olacağını söyleyen belediye başkanımıza istinaden çevreye verilecek zararın tespiti amacıyla çevre komisyonuna, 2017 yılında mahkemenin planları iptal kararını temyize götürüp dayanak olarak aynı bölgedeki 2. ÇED raporuna ve buna itiraz olmasına dayandıran Menteşe Belediyesi’nin verilen ruhsat sonrası açılan ÇED iptal davasına müdahil olmasının sebebinin meclisimizce de bilinmesi amacıyla inceleme komisyonuna, 2017 yılında mahkeme kararı olmasına rağmen plan iptal kararını meclisten üstelik henüz temyize giden ve mahkeme kararı kesinleşmeden meclisten iptal kararının alınması mahkeme kararının yetersiz olduğunu mu düşünerek alındığının meclisimizce bilinmesi amacıyla denetleme komisyonuna, ÇED raporunda tarım yapılmadığı ve bölgede orman olmadığına dair ibarelerin tespiti amacıyla tarım ve hayvancılık komisyonuna havalesini, belediye meclis yönetmeliğinin 8. Maddesinin son fıkrasına göre değerlendirilip belediye meclis gündemine alınmasını saygılarımla arz ederim.”

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş okunan ek gündem maddesinin daire müdürleri tarafından ele alınarak bir cevap hazırlamasını istedi. Ancak AK Parti Meclis Üyesi Eray Çiçek ve Memleket Partisi Meclis Üyesi Ferah Gümüş buna müdahale ederek, ek gündem maddesinin ilgili komisyonlara havale edilmesinin daha doğru olacağı yönünde uyarıda bulundular.

“DAİRE MÜDÜRLERİ TARAFINDAN CEVAP HAZIRLANACAK”

Başkan Bahattin Gümüş, tepkilere rağmen ek gündem maddesinin komisyona değil, daire müdürlerine gönderilmesi ve bir cevap hazırlanması yönünde karar vererek, “Oylama yapıldı, ek gündem maddesi gündeme alındı. Sonuçlar ÇED’e dayanıyor. Bunun yolu da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü. Bakan 1 ay önce buradaydı. İl müdürlüğü, ‘Bu çimentonun Muğla’ya zararı var bakanım, bunu iptal eder misiniz?’ diyecekti. AKP’yi de yanında götürecekti, bu iş çözülecekti. ÇED raporu zararı yoktur dedi. Bu komisyonun ÇED raporu ile ilgili, ruhsatla ne ilgisi var.” dedi.

Bu ifadeler bir kere daha ortalığı karıştırdı.

“SİZ NE RUHSATLAR İPTAL ETTİNİZ”

AK Parti Meclis Üyesi Eray Çiçek, ek gündem maddesi ile ilgili söz alarak, “Gündeme aldığınız konu Türkiye gündemini ilgilendiren bir konu. Menteşe’mizin de canını acıtıyor.” diiyerek şöyle devam etti:

“Mevzuatta da görmüş olduğumuz açıklarla ilgili, işte ÇED ‘te orman olmadığıyla, tarım yapılmadığıyla kim sizin de çevreye zarar vereceğinizle ilgili kendi açıklamalarınız olduğunu bu bağlamda hem ilerideki mahkemelere dayanak oluşturması açısından inceleme komisyonu ya da tarım ve hayvancılık komisyonları gibi komisyonlarda bu konunun tekrardan değerlendirilmesini istiyoruz. Bence bunda bir zarar olmaz, faydası olur. İlgili komisyonlara gönderelim. Bizim nerede olduğumuz belli, duruşumuz belli. Bu iş idari işlem. Başkanım, siz ne ruhsatlar iptal ettiniz, bunu da edersiniz. Komisyona havale edilmesini istiyorum.”

“OKUMADIĞINIZ ÖNERGEYE RED OYU VERECEK KADAR CESARETSİZSİNİZ”

Memleket Partisi Meclis Üyesi Ferah Gümüş ise Ek gündem maddesi ile ilgili söz alıp ayağa kalkarak, CHP'li Meclis Üyelerine dönüp “Okumadığınız önergeye red oyu verecek kadar cesaretsizsiniz” dedi. Salon bir kere daha gerilldi ve CHP'li üyeler tepki gösterdi. Bunun üzerine Ferah Gümüş sözünü “Gündemi bilemeden oy kullanacak kadar yüreklisiniz.” diye düzelterek şöyle devam etti:

“Çimento fabrikasının gündeme alınacağının ne zararı olacağı, bunun araştırılmasının ne zararı olacağını cidden merak ediyorum. 2014-2019 belediye meclis üyesi var aramızda. Biliyor muydunuz, mahkeme kararı iptal edildiğinde belediye meclis ve belediyemiz bu konuyu temyize götürdü. Mahkeme henüz sonuçlanmamıştı ve siz iptal kararı aldınız. Mahkeme kararı geçerlidir. İptal kararı alırken siz biliyor muydunuz, temyize götürüp de temizle sonuçlandığını? Biliyor olsaydınız niçin iptale, iptal kararı almak zorunda kaldınız tekrar? Rica ediyorum Sayın Bahattin başkanım ve Eray başkanım her şeye rağmen Muğla’ya ölüm projesinin ruhsatını mı iptal ediyorsunuz, ÇED’ini mi iptal ediyorsunuz bir an önce bir şeyler yapın. Türkiye’de bir ilktir bu, AK Parti’nin, yerel hükümetin ve CHP yerel hükümetinin birlikte karşıyız dediği ölüm projesi şuan yükseliyor. 48’de yetkili mercilerin tamamının karşı olduğu bir ölüm projesi nasıl yükselebilir? 300 yıllık rezerv var orada. Çocuklarımız nefes alacak. 7 bin 751 dönümlük sanayi alanı. Mahkeme sonuçlanana kadar inşaatı durdurmamız gerekiyor. Seçilmiş insanlarız, hiç kimseye biat etmek zorunda değiliz. Başka partilere nasıl karşı durabiliyorsak, kendi partimize de karşı durabilmeliyiz. İnşaat ruhsatını iptal etmek zorunda değilsiniz sayın başkan. İnşaatı durdurmak için bir sürü bahaneniz var. İnşaatı durdurun. Ormanlara giriş yasağı var zabıtamız durdursun inşaatı. Topu taca atmanızdan vazgeçmenizi istiyorum.”

Ferah Gümüş’ün konuşmasının ardından meclis toplantısını sona erdi.

17-yasindaki-kemcinin-olumuyle-ilgili-olay-yerinde-kesif-yapildi-25.jpg

DEŞTİNLİLER VE ÇEVRECİLER İŞİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

“LANETLENECEKSİNİZ”

Öte yandan meclis toplantısına katılan Deştin Çevre Platformu topluluğu konuşma yapmak istedi. Meclis Başkanı Bahattin Gümüş salonu terk ederken, Platform adına konuşma yapan Haluk Özsoy, “Bakın verilen ruhsatın 53 dönüm için sonu bu. 7 bin 751 dönüme yayılacak. Şimdi hangi partili olduğunuzu hatırlatarak, size sesleniyorum. Sayın Başkan siz de dinleyin lütfen, CHP Genel Merkezi bunun için talimat verdi. Neden bu talimat uygulanmıyor. Hukuki ve maddi olarak yanınıza olacağız dedi. Partiye mi güvenilmiyor. Bu ölüm projesi neden durdurulmuyor. Burada 20 bin köylü var. Burası geçim kaynağı. Çocuklarını okutmayı engelleyeceksiniz. Bütün Muğla’yı, bütün Muğla’nın çocuklarını kanser yapacaksınız. Termik santrali oraya dikmesine müsaade edenlerle ne söyleniyorsa, bugün bu meclisteki parti ayırt etmeyen herkes için, bu mücadeleyi vermeyen herkes için aynı şeyler söylenecek. Lanetleneceksiniz. Bütün Muğla kanser olup sizi lanetleyecek.” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 551 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.