Türkiye Kamu Sen Muğla, Zam Talebinde Cumhurbaşkanı’nın Sözlerini Hatırlattı

Türkiye Kamu Sen Muğla, Zam Talebinde Cumhurbaşkanı’nın Sözlerini Hatırlattı

Türkiye Kamu Sen Muğla İl Temsilciği, Menteşe Sınırsızlık Meydanı'nda Kamu çalışanlarının ve emeklilerin sorunlarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

A+A-

Açıklamada kamu emeklilerin ve çalışanlarının içerisinde bulunduğu zor şartlar dile getirildi. Seçim gündemi sebebiyle kamu çalışanlarının maaş taleplerinin ötelenmemesi çağrısında bulunuldu.  

Kamu Sen Muğla İl Temsilcisi Mürsel Özata, açıklamasına emeklilerin sorunlarıyla başladı; "Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde gündem, siyaset ağırlıklı ilerlemektedir. Bu süreçte memur ve emeklilerimizin yaşadığı sorunlar ve beklentileri geri plana atılmamalı, milyonlarca vatandaşımızın geleceğini ilgilendiren konular seçim gündemi ile ötelenmemelidir. Memurlar, emekliler ve aileleri hesaba katıldığında yaklaşık 25 milyonu bulan bir kitlenin beklentilerinin iktidar nezdinde mutlak surette karşılık bulması ve sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Bilindiği gibi 2023 yılı temmuz ayında yalnızca çalışan kamu görevlilerine ödenmeye başlanan 8 bin 77 TL tutarındaki ilave ek ödeme, ocak ayındaki artışlarla birlikte 12 bin 54 TL’ye yükselmiş ancak bu ödemenin emekli maaşlarına sayılmaması nedeniyle çalışma yaşamı ile emeklilik arasındaki bağ tamamen kopmuş, emekli maaşlarının ödenen prim ve kadro ile olan ilişkisi kesilmiştir. Memur emeklilerine çalışırken aldıkları maaşın %45’i kadar emekli maaş bağlanmaktadır. İlave ek ödemenin emekli maaşlarına yansıtılmaması bu oranı daha da düşürmüştür. Hükümetimiz 2024 yılını “Emekli Yılı” olarak ilan etmiştir. Mademki bu yıl “Emekli Yılı”dır öyleyse memur emeklilerinin durumu da mutlaka düzeltilmeli, ilave ek ödeme memur emeklilerine verilerek bu yoldaki ilk adım atılmalıdır." diye konuştu. 

Ek Gösterge konusunda "Devlette devamlılık esastır." sözlerini kullanan Özata, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini hatırlattı; Bununla birlikte yine geçtiğimiz yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın da söz verdiği, birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi konusu da henüz hayata geçirilmiş değildir. Oysaki dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konu hakkındaki kanun teklifinin hazır olduğunu belirtmişti. Ne var ki, bugüne kadar bu yönde atılmış herhangi bir adım olmadığını görmekteyiz. Devlette devamlılık esastır. Ek gösterge bilhassa memur emeklilerinin maaşlarını doğrudan ilgilendirdiği için hayati öneme sahiptir. Yerel seçime sayılı günler kala TBMM, çalışmalarına ara vermeden önce 3600 ek gösterge teklifi TBMM gündemine ivedilikle taşınmalıdır. Ekonomik gelişmelerin kamu çalışanları üzerinde yarattığı olumsuz etkileri bertaraf etmek adına “Birinci dereceye gelen tüm memurların ek göstergeleri 3600’e yükseltilerek” bu konu çözüme kavuşturulmalıdır. Milyonlarca memur ve emekli Cumhurbaşkanımızın sözünün hayata geçirilmesini beklemektedir.

Kamu işçisinin ve emeklilerinin sorunlarını sıralayan Mürsel Özata, sorunların çözümü konusunda yetkililere seslendi; "Kamu kurum ve kuruluşlarında yaklaşık 110 bin dolayında yardımcı hizmetler sınıfı personeli bulunmaktadır. Bu çalışanlarımızın büyük çoğunluğu yüksekokul mezunudur ve pek çoğu kurumlarında memurlarla aynı görevi yürütmektedir. Bu çalışanlarımız da kamu görevlisi olduğu halde, bir türlü açılmayan görevde yükselme sınavları nedeniyle eğitim durumlarına uygun kadrolara yükselme imkânı bulamamaktadır. Kamuda en düşük ücretli kesim olan yardımcı hizmetler sınıfı personelin mağduriyetini gidermenin en uygun yolu çalışanlarımızın yaptıkları işlere ve eğitim seviyelerine uygun görevlerin bulunduğu genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmeleridir. Kamu bütçesine yük teşkil etmeyecek olan bu talebimizin hayata geçirilmesi ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına alınması yüzbinlerce vatandaşımızın yüzünü güldürecek, kamuda kariyer ilkesinin hayat bulmasını sağlayacaktır. Ağır iş yükü altında çalışan 112 personelinin bir an önce çalışma şartları düzeltilmeli, ulaşım sorunları çözülmelidir. Ayrıca Adliye çalışanları için acil olarak adalet sınıfı oluşturulmalı ve adliye çalışanlarının yargılama süreci 4483’e göre düzenlenmelidir. Sosyal Güvenlik ve İş Kurda görevde yükselme düzenli olarak yapılmalı ve uzmanlık kadroları verilmelidir. Hazine ve Maliye Bakanlığında mali hizmetler sınıfı acil olarak oluşturulması ve merkez ile taşra arasındaki gelir uzmanları arasındaki ücret farklılıkları giderilmelidir. Nüfus çalışanlarının fazla mesai ücretleri ve randevu sistemi acil olarak düzenlenmelidir. Kamu Mühendisleri birçok farklı kurum ve kuruluşta ciddi sorumluluklar altında ülkemize hizmet etmektedir. Son yıllarda Dengi olan mesleklerin çok gerisinde kalmıştır. Kamu Mühendisleri yoksulluk sınırının altında bir ücret almaktadır. Emri altındaki personelinden (işçi vb.) daha az bir gelire sahiptir. Dengi sayılan mesleklerle bir kaç yıl öncesine kadar benzer gelire sahipken şu an fark çok açılmıştır. Zoonozlarla mücadele ederek direk halk sağlığında etkin görev alan, Hayvan Sağlığı ve gıda üretiminde, güvenilir gıdanın halka ulaşmasında görevli Kamu Veteriner Hekimleri Sağlık Sınıfında olmalarına rağmen sağlık sınıfına verilen haklardan mahrum bırakılmıştır." dedi. 

Bu haber toplam 318 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.