Asiye Kemik

Asiye Kemik

1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜNE DAİR

A+A-

1988 yılı itibariyle 1 Aralık günü, HIV ve AIDS ile ilgili bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, Dünya AIDS Günü olarak kabul edilmiştir.

Pek çok kişi tarafından birbirinin yerine kullanılmakta olan HIV ve AIDS kavramları aslında birbirinden farklı iki kavramdır.

Şöyle ki; HIV yani İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (Human Immmunodeficiency Virus), bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarken AIDS yani  Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu (Acquired Immune Deficiency Syndrome) ise HIV enfeksiyonunun ilerleyerek hastalık belirtilerinin başlamış olduğu haldir. Yani AIDS, HIV’in neden olduğu, bağışıklık sisteminde yetmezliğe yol açan, bulaşıcı ve kronik bir hastalıktır.

Dokunmak, sarılmak, el sıkışmak, aynı yerde oturmak, aynı banyoyu ve tuvaleti paylaşmak, aynı tabağı, çatalı, kaşığı kullanmak, aynı giysileri giymek, gözyaşı, ter, tükürük, sivrisinek ısırması ve böcek sokması vs. ile bulaşmaz.

HIV pozitif kişi ile korunmasız bir biçimde yapılan her türlü cinsel ilişki ile, kan yolu ile, ortak kullanılan HIV enfekte enjektör  veya steril edilmemiş cerrahi malzemelerle ya da HIV pozitif bir anneden bebeğine -gerekli önlemler alınmadığı takdirde- gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrasında emzirme ile  bulaşabilmektedir.

Dolayısıyla HIV’den korunmak için alınması gereken bazı önlemler bulunmaktadır. Bu önlemlerden bazıları şunlardır;

*Korunmasız cinsel temastan kaçınılmalıdır, cinsel temas sırasında prezervatif (kondom, kılıf, kaput) kullanılmalıdır.

*Taraması yapılmış HIV(-) kan ve kan ürünleri ile tek kullanımlık steril enjektör ve cerrahi malzemeler  kullanılmalıdır.

*HIV pozitif olan gebe bir anneden bebeğe bulaşmasını engellemek için ise;  doğumun 38. haftada sezaryen şeklinde yapılması planlanarak uygun tedavi ve takip yapılmalıdır.  Ayrıca doğumdan önce anneye ve doğum sonrasında ise bebeğe ilaç tedavisi uygulanmalı ve bebeğin anne sütü alması önlenmelidir.

Gerekli önlemlerin alınmasıyla birlikte AIDS artık günümüzde ölümcül bir hastalık olmaktan çıkarak kronik bir hastalık haline gelmeye başlamıştır.

Tüm bunların haricinde HIV/AIDS ile ilgili bilinen bazı yanlış bilgiler de mevcuttur. Örneğin; HIV/AIDS’in belirli bir sosyal grubun (seks işçileri, eşcinsel bireyler, damar içi uyuşturucu madde kullananlar gibi) hastalığı olduğuna dair bazı ön yargılar bulunmaktadır.

Halbuki  ırk, din, yaş, cinsel yönelim ve sosyo-ekonomik vb. durumdan bağımsız olarak herkes HIV/AIDS’ten etkilenebilmektedir.

Bu noktada insanlara farkındalık kazandırmak amacıyla HIV/AIDS’in konu edildiği pek çok film bulunmaktadır.

Bu filmlerden bazılarını ise şöyle bırakıyorum;

Philadelphia

Annem Hakkında Herşey (Todo Sobre Mi Madre)

En İyi Arkadaşım (The Cure)

Bir Hafta (One Week)

Tatlı Jane (Sweet Jane)

Sınırsızlar Kulübü (Dallas Buyers Club)

İncir Reçeli

Yesterday

Pedro

Kan Kardeşim

Görünmeyen Kadınlar (Invisible Women)

Kandaki Deniz (Sea in the Blood)

Kalp Atışı Dakikada 120 (120 BPM),

Bizim Umurumuzda (We Care)

Şehirde Bir Yer: Evdeki Üç AIDS Hikâyesi

Alternatif Sonlar, Radikal Başlangıçlar (Alternative Endings, Radical Beginnings)

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.