GİRGİN: “ORTAK KÜLTÜREL VE TARİHİ MİRASIMIZ BAKIRCILIĞI AYAKTA TUTMALIYIZ”

GİRGİN: “ORTAK KÜLTÜREL VE TARİHİ MİRASIMIZ BAKIRCILIĞI AYAKTA TUTMALIYIZ”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, hem ekonomik hem de turizm açısından çok önemli olan bakırcılık sanatının geliştirilmesi ve tanıtılması, bu işle uğraşan ve ilgilenen kişilere kaynak sağlanması çağrısıyla, bakırcılık hakkında bir araştırma önergesi verdi.

A+A-

Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde hem ekonomik hem de turizm açısından çok önemli olan bakırcılık sanatının geliştirilmesi ve tanıtılması hakkında CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin araştırma önerisi verdi.

“KAVAKLIDERE’DE USTALARIMIZ BAKIRI OYA GİBİ İŞLER”

CHP’li Girgin, “Anadolu insanı bakırı oya gibi, kilim gibi işleyerek doğadaki günlük olayları örnek alarak beğendiği, sevdiği, saygı duyduğu ne varsa ona işlemiştir. Binlerce yıldır Anadolu insanının becerisini ve zevkini yansıtan bakırcılık sanatı, Muğla İlimiz,  Kavaklıdere İlçemizdeki çok az kalan ustalar ile halen sürdürülmektedir. Muğla İl’i Kavaklıdere İlçesinde de günümüzde yapılan bakırcılık sanatı, bu bölgenin tarihi, kültürel sosyal ve sanatsal karakterlerini yansıtan en önemli faaliyetlerden biridir” dedi.

“ESKİDEN ÇEKİÇ SESİNDEN SOKAKTA YÜRÜYEMEZDİNİZ”

Kavaklıdere’de bakırcılığın ayakta kalma savaşı verdiğini söyleyen Girgin, “Eskiden çekiç sesinden sokakta yürüyemezdiniz. Ticari varlıklarını sürdürme mücadelesi veren bakırcılar, zor koşullara rağmen inatla mesleği ayakta tutuyor. Bakır ustaları, bölgede yaklaşık 300 yıllık geçmişi olan bakırcılık mesleğini yaşatmak için sadece ekonomik koşullara değil, teknolojiye de direniyor. Önceden mutfaklarımızda kullanılan, şimdi ise kullanımı yok denecek kadar azalan ve sofradan vitrine kalkan bu el sanatımızı yaşatmalıyız” dedi.

“DEVLET DESTEKLİ PROJELERE İHTİYAÇ VAR”

Girgin son olarak, “Biliyoruz ki, bakırcılık bölgeye hem ekonomik gelir sağlıyor hem de turizme katkıda bulunuyor. O nedenle, bu sanatın geliştirilmesi ve tanıtılması için gerekli destekleme planları acilen hayata geçirilmelidir. Bu işle uğraşan ve ilgilenen kişilere kaynak sağlanmalıdır.

Mesleğin sürdürülebilmesi ve yeni ustaların yetiştirilmesi için devlet destekli projelere ihtiyaç vardır.

Ortak değerlerimizi yaşatmaya yönelik adımlar tarihi ve kültürel zenginliklerimizi arttırmaktadır. Bakırcılık sanatı ortak kültürel ve tarihi mirasımızdır. Ne yapıp edip, bu mirasın yok olmasını engelleyecek, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacağız” dedi.

Bu haber toplam 379 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.