Asiye Kemik

Asiye Kemik

İNSAN KİMLİĞİNİ ÜSLUBUYLA ÖRER

A+A-

“İstanbul Liseli Gençler Sordu 
Şiirde üslup nedir niye?

Ben de dedim ki bazıları
Ayçiçeği diyorlar günebakana
Bazısı da günebakan diyor ayçiçeğine

Ben günebakanı yeğliyorum
Belki de güne yöneldiğim için yine

Ama siz de bilirsiniz ki
Gün aydındır gece de gece

Ama ne zaman diyeceğiz birbirimize günaydın?

Ben de onu diyordum ya işte
Bak kardeş şimdi üslup meselesini düşünmeye başladın” der Can Yücel, şiirde üslup nedir diye sorulduğunda.

Peki gündelik hayatta  nedir bu üslup? 

Cemil Meriç’e göre kimliğindir, Buffon’a göre ise insanın ta kendisidir, Chesterfield’e göre düşüncelerin elbisesidir. Arthur Schopenhauer’a göre ise bir insanın bütün düşüncelerinin şekli tabiatını ele verendir, düşüncelerin yoğurulup şekillendiği hamurdur. 
Aslına bakılırsa üslup bunların hepsi ve hatta bunlardan daha da fazlasıdır. Ancak genel anlamıyla duygu ve düşüncelerin kişisel anlatım biçimi, bireyin kendini ifade etme tarzıdır. Sağlıklı iletişim için ise olmazsa olmazlardandır. Zira iletişimde ne söylediğimiz kadar,  neyi nasıl söylediğimiz de önemlidir. “Kötü üslup en basit hakikatlerin bile hazmını zorlaştırır” çünkü. 
En az bu kadar önemli olan bir diğer unsur ise; sözün sahibinin niyeti ve  kişinin kullanmış olduğu söze, yüklemiş olduğu anlamın da farkına varabilmektir. Belki de  her insanı kendi gerçekliği içinde okumayı becerebilmektir. Fakat bu gerçeklik, bireylerden birinin diğerinin şahsına yaptığı/yapacağı saygısızlığın haklı sebebi de değildir. İkisi arasındaki ince çizgiyi de gözden kaçırmamak gerekir.
***
İletişim problemi yaşayan insanlar arasındaki duvarların sebebi ise -çoğu zaman- fikir ayrılıklarından ziyade üslup ayrılığındandır. Önemli olan doğruyu, doğru bir üslupla dile getirmektir. 
Vardır herhalde “yanlış üslup doğru sözün celladıdır” diyenin de bir bildiği…
Ve şunu unutmamak gerek; insan kimliğini, kullanmış olduğu üslupla örer. Bu anlamda üslup, bir duruştur, karşımızdakine göstermiş olduğumuz saygı, nezaket, özen ve inceliğin bir göstergesidir. İbrahim Tenekeci’nin de dediği gibi “İnsanlık ince işçilik ister. Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır” çünkü.

Üslubunuz renginizdir.
Renk seçimi ise sizin tercihiniz.
Renkli günlerinizin olması dileğimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.